U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Brullende Jeff Bezos koning Internet
De 36-jarige Jeff Bezos is met zijn Amazon.com een van de tycoons van het Internet. Een gesprek in zijn hoofdkwartier in Seattle.

Verder vechten om rtv-gegevens
De NOS en HMG willen geen rtv-gegevens afstaan aan De Telegraaf. Zelfs de dwangsom die de Nederlandse Mededingingsautoriteit gisteren oplegde, schrikt hen niet af.

Winst Philips vooral door consumentenelektronica
De scherpe winstgroei die Philips het afgelopen jaar heeft laten zien komt door een explosie van de resultaten in de divisie consumentenelektronica en een sterke winstverbetering bij deelnemingen als TSMC (halfgeleiders), ASML (toeleverancier van chipmakers) en LG.Philips (platte beeldschermen).

Geen gekte over Windows 2000
Het nieuwe computerbesturingssysteem Windows 2000, dat vanaf vandaag leverbaar is, zal volgens veler verwachting niet het succesnummer worden dat Windows 98 destijds was. En het zal niet eens in de schaduw kunnen staan van Windows 95.

Dader onbekend
Sommige Amerikanen tillen niet al te zwaar aan de cybermisdaad waarbij computerhackers vorige week de websites van enkele promimente bedrijven lamlegden. Anderen, waaronder president Clinton, willen snel meer actie ondernemen. Maar de overheid mist de greep op de materie en is geheel afhankelijk van het bedrijfsleven. En de FBI stuntelt en is onderbezet.

FBI heeft 'goed spoor' in onderzoek hackerszaak
De FBI zegt "goede aanwijzingen" te hebben in het onderzoek naar de hackers die vorige week enkele bekende Websites lamlegden. Ook zijn er gesprekken gevoerd met hackers, die volgens FBI- directeur Louis Freeh, soms spontaan hun medewerking hebben aangeboden.

Popmusici zoeken publiek via eigen Internet-site
Het downloaden van muziek van Internet neemt zo toe dat musici eigen websites ontwikkelen om hun muziek te verspreiden.

Shame on you
In VN maakt Ahmed Aboutaleb, de directeur van het instituut voor multiculturele ontwikkeling, 'taboes bespreekbaar'. Elsevier pleit ervoor dat politici bijvoorbeeld eens ophouden 'met het maken van revérences voor vreemde talen en culturen'. Volgens De Groene zijn 'veel sociale problemen in dit land onbeheersbaar gemaakt'.

Straf dreigt voor Baan
De Amsterdamse effectenbeurs heeft automatiseerder Baan vier weken de tijd gegeven om te bewijzen dat het eigen vermogen positief blijft. Hiervoor moet het bedrijf wel nieuw eigen vermogen aantrekken. Lukt dit niet, dan zal de automatiseerder op het strafbankje van de AEX worden geplaatst. Fondsen die aan de AEX genoteerd staan, moeten volgens het reglement van de beurs een positief eigen vermogen hebben. Na de bekendmaking dook het aandeel met 16 procent naar beneden. Baan bereikte rond het middaguur een koers van 5,85 euro.

WLTO komt met 'virtuele supermarkt'
Al dit jaar gaat een virtuele boerensupermarkt de concurrentie met de grote supers aan. Via het Internet kan de consument rechtstreeks bij de boer bestellen. Hierdoor krijgen agrariërs een hogere prijs voor hun product en kunnen ze meer voor het milieu doen. Ook kan er direct op de vraag van klanten worden ingesprongen. De Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO) heeft dit project gisteren gepresenteerd in de Tweede Kamer. De 'buitensporige' winstmarges van de supermarkten zijn veel fracties een doorn in het oog. "Het is een schande dat supermarkten stuntacties organiseren met primair voedsel", vindt Kamerlid Ter Veer (D66). De WLTO wil 'de productieketen wijzigen'. Tussen boer en consument zit dan alleen nog een distributiecentrum. De virtuele supermarkt moet een compleet supermarktassortiment kunnen aanbieden. Die producten zullen in sobere verpakking worden aangeboden, omdat de consument toch vanwege de kwaliteit voor de 'e-commerce' kiest.

Winstdaling pc-distributeur Copaco
De winst van pc-distributeur Copaco is in 1999 met 36 procent gedaald tot 9,6 miljoen gulden. Inclusief een bijzondere bate kwam de nettowinst uit op 11,2 miljoen gulden. De omzet steeg met ruim 65 procent tot 1,02 miljard. Eind vorig jaar verlaagde Copaco de winstverwachting over 1999 al. Het tweede halfjaar verliep slechter dan voorzien. Veel ondernemingen tilden het besluit om een nieuw computersysteem aan te schaffen over de eeuwwisseling heen. In september 1999 voorspelde Copaco nog een autonome winstgroei van 10 procent. Over de verwachtingen van 2000 laat het bedrijf zich niet uit "gezien het vroege tijdstip in het jaar, de turbulente marktontwikkelingen en de veranderende interne processen".


Dat het net zo'n succes wordt als Big Brother is niet waarschijnlijk, maar het tv-programma De Bus trok gisteravond al 620.000 kijkers. Wie de tamtam rond of het SBS6-programma zelf heeft gemist, kan zich via de website laten informeren over wie de bewoners van de bus zijn. Tevens kan via de site gestemd worden op de meest populaire bewoner en zijn er live-beelden te bekijken. (www.debusopzes.nl)

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)