U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

Kohl niet langer erevoorzitter CDU

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 19 JAN. De Duitse oud- bondskanselier Helmut Kohl heeft gisteren onder hevige druk van de CDU- top zijn functie van erevoorzitter van de partij neergelegd.

Kohls besluit volgde kort na een zes uur durende crisisbijeenkomst van het CDU-bestuur in Berlijn over het zwartgeldschandaal, dat de partij al maanden verlamt.

Nog voor de partijvergadering had CDU-voorzitter Wolfgang Schuble er vergeefs bij Kohl op aangedrongen de namen te noemen van de donateurs die hem destijds als partijleider giften van 1,5 tot 2 miljoen mark hadden verstrekt. Maar Kohl, die eerder had bekend dit geld op geheime rekeningen naar lokale partijafdelingen te hebben doorgesluisd, bleef volharden in zijn weigering.

"Zolang Kohl zijn bijdrage aan opheldering van de affaire niet levert, doet hij er goed aan zijn ambt van erevoorzitter te laten rusten", verklaarde Schuble na afloop van de vergadering.

Het was een dramatische beslissing voor de CDU, die voor het eerst in de zwartgeldaffaire een duidelijke stap nam waarin wordt gebroken met de erfenis van Kohl, die 25 jaar partijvoorzitter en 16 jaar kanselier is geweest. Schuble, die Kohl jarenlang in verschillende politieke functies loyaal heeft gediend, sprak van een "bijzonder pijnlijk besluit", maar Kohl had de partij geen andere keus gelaten. Partijsecretaris Angela Merkel noemde het onacceptabel dat Kohl, tegen wie een justitieel en een parlementair onderzoek lopen, zich boven de wet plaatst door zich op zijn erewoord te beroepen.

Kohl liet in een korte verklaring weten dat hij niet in de positie is aan de wens van de partij tegemoet te komen, omdat hij dan "de belofte zou breken" tegenover degenen die zijn werk in de partij jarenlang financieel hadden ondersteund. Kohl toonde zich diep verbitterd over het besluit van het partijbestuur dat hij zijn erevoorzitterschap diende neer te leggen. "Het besluit om de functie te laten rusten is niet gemakkelijk", aldus Kohl in de verklaring. "Ik ben 50 jaar lid van de christen-democratische partij. De partij is en zal mijn politieke thuis blijven". Kohl zei fouten te hebben gemaakt en die publiekelijk te hebben erkend. De CDU maakt volgens Schuble "een van de ernstigste crises" in haar bestaan mee. Schuble, die in het financiële schandaal ook in opspraak is gekomen, had aan het begin van de CDU- vergadering zijn post als partijvoorzitter ter beschikking gesteld. Maar vrijwel het hele partijpresidium betuigde zijn steun aan Schuble, die de belangrijke taak heeft de affaire op te helderen en het vertrouwen in de CDU te herstellen met het oog op deelstaatverkiezingen in Sleeswijk- Holstein (27 februari) en Noordrijn-Westfalen (14 mei).

Zowel de Groenen als bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) menen dat de besluiten van de CDU niet tot opheldering van de zwartgeldaffaire, noch tot "zelfreiniging" van de CDU hebben bijgedragen. "De regering zal ervoor zorgen dat het aanzien van de Bondsrepubliek in het buitenland niet wordt geschaad", zei Schröder.


Zie ook:

CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)