U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

Schäuble's val


"IK VOEL ME BEVRIJD", verklaarde CDU-voorzitter Wolfgang Schäuble nadat hij op dinsdag 18 januari een titanenstrijd met Helmut Kohl had uitgevochten. Schäuble was toen bereid geweest zijn functies ter beschikking te stellen als Kohl bleef weigeren de namen te noemen van de gulle gevers van ruim twee miljoen mark die de oud-kanselier erkende persoonlijk in baar geld te hebben aangenomen. De partijtop hield Schäuble toen af van politieke zelfmoord. Hij kon niet worden gemist, meende men. Kohl werd gedwongen zijn erevoorzitterschap neer te leggen.

Nog geen maand later is ook Schäuble gesneuveld. De voortgaande onthullingen over financiële malversaties waarin Schäuble 's eigen rol niet meer kon worden ontkend, lieten hem en de partij geen andere keuze. Wil de CDU nog toekomst hebben dan zal een geheel vernieuwde partijleiding, van smetten vrij, dienen aan te treden. Daarvoor is nu de weg vrijgemaakt.

Ook zonder schandaal stond de CDU voor een onvermij delijk keerpunt. De partij was onder Kohl vastgelopen in de starheid van haar eigen regeerprogram dat onvoldoende ruimte liet voor de aanpassingen in de sociaal-economische verhoudingen die de globalisering noodzakelijk maakt. De niet verwerkte erfenis van de Duitse eenwording vormde bovendien een extra last. De kiezer presenteerde al in de herfst van 1998 de rekening voor dit falen. De CDU kreeg in de op positie de gelegenheid zich te hervormen. Schäuble werd beschouwd als de aangewezen voorman om aan die hervorming gestalte te geven. Maar de schaduw van Kohl hing nog steeds boven de partij.

Vele trouwe CDU'ers bleven in de oud-kanselier de eigen lijke leidsman zien en vormden zich tot een hecht en onbeweeglijk blok achter hun erevoorzitter toen diens reputatie als gevolg van het schandaal van de geheime rekeningen door de media aan flarden werd geschoten. Het was dit blok waardoor de partijleiding, inclusief Schäuble , wekenlang geïntimideerd werd. De grote schoonmaak bleef uit en kostbare tijd werd verspeeld. Kohl blijft intussen zijn erewoord trouw, tot op de dag van vandaag, en ontziet zich niet zijn partij op het offerblok te laten liggen.

OOK ONDER NIEUWE, onbesmette leiders zal de CDU nog door een diep dal gaan. De eerste proef op de som zijn de aanstaande Landdagverkiezingen in Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen. Hoeveel kiezers, niet alleen christen-democratische, zullen als gevolg van de schandalen (ook de SPD heeft iets op haar kerfstok - in Rijnland- Westfalen) de stembus mijden? Dat is de eerste vraag. De tweede vraag is: wat zullen de kiezers doen die wel komen? En: tot welk dieptepunt zal de CDU wegzinken. Zal zij vervolgens nog over de kracht beschikken om niet alleen (als gevolg van opgelegde boetes) faillissement te voorkomen, maar - belangrijker nog - de eigen politieke hervorming ter hand te nemen waaraan als gevolg van de schandalen nog niet kon worden begonnen?

Schäuble was jarenlang Kohls vertrouweling en kroonprins. Alleen dat feit al maakt dat de opvolger de schijn tegen zich kreeg toen de ene onthulling op de andere volgde. Kon iemand die zo dicht bij de macht had gestaan, niet op de hoogte zijn geweest? Het tijdperk van de oude CDU wordt nu afgesloten. Een nieuwe CDU zal alles in het werk moeten stel len om de vertrouwensbreuk met het kiezersvolk te overwinnen. Dat vereist leiderschap met zeer veel moed en verbeeldingskracht.


Zie ook:

Aftreden Schäuble is nu onvermijdelijk (16 februari 2000)
De stoelendans in CDU is begonnen(16 februari 2000)
CDU voorlopig beboet met 41 miljoen mark (11 februari 2000)
Rol CDU in Hessen in opspraak (11 februari 2000)
Onderzoek CDU naar donaties stokt (5 februari 2000)
Meer zwart geld in CDU dan gedacht (25 januari 2000)
'Mitterrand gaf Kohl miljoenen voor campagne' (24 januari 2000)
'CDU is, ondanks alles, sterke partij' (22 januari 2000)
Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord (21 januari 2000)
Weinig begrip voor Helmut Kohl (21 januari 2000)
Kohl niet langer erevoorzitter CDU (19 januari 2000)
CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)