Straatgeweld
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

STRAATGEWELD
HET KOMT NOOIT UIT DE LUCHT VALLEN
GEMELD EN GETELD
LAW & ORDER
MEDIA
PREVENTIE
OPVOEDING
PSYCHE
MINDERHEDEN
GEVALLEN VAN GEWELD
TELEVISIE
RECLAME
ASPECTEN VAN GEWELD
IN DE KUNST
PER COMPUTER
ONDERZOEK
ORGANISATIES
PLATFORMOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

Aspecten van geweld

Een serie artikelen over aspecten van geweld:

Strafmaat
Tussen de lidstaten van Europa bestaan grote verschillen in de reactie van justitiŽle autoriteiten op geweldsdelicten (assault). Dat blijkt uit een statistisch Sourcebook dat de Raad van Europa vorig jaar uitbracht.
Lees verder

Voetbalgeweld
De Nederlandse media besteedden de afgelopen jaren veel aandacht aan voetbalgeweld. Wie kent niet de imponerende foto van 'fotojournalist van het jaar' Marcel Molle: drie agenten die hun dienstpistool trekken op de Rotterdamse Coolsingel om een - op de foto niet zichtbare - schare voetbalsupporters in bedwang te houden. Televisiezender RTL4 charterde zelfs een bus om Feyenoord-hooligans naar de studio te transporteren voor een vraaggesprek. Reality-tv van de bovenste plank.
Lees verder

In het verkeer
Naar de relatie tussen geweld en verkeer is in Nederland niet veel studie verricht. Toch blijkt uit een rapport van de Politie Haaglanden dat verkeersincidenten bovenmatig vaak de aanleiding zijn voor geweld. Dat geldt vooral voor geweldplegingen overdag; in een kwart van de gevallen zijn dat conflicten naar aanleiding van een voorval in het verkeer. Dan kan het gaan om ruzies over inhalen, parkeren of niet stoppen voor het zebrapad.
Lees verder

In huis
Geweld heeft niet alleen op straat plaats, maar ook achter de gesloten deur van het eigen huis. Een geruchtmakend rapport van onderzoeksbureau Intomart van twee jaar geleden gaf aan dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking (45 procent) ooit slachtoffer is geworden van huiselijk geweld. Hoewel publicatie van dit rapport leidde tot een felle discussie over de definitie van huiselijk geweld en de onderzoekswijze van Intomart, staat voor alle deskundigen vast dat geweld in huiselijke kring zeer vaak voorkomt. Alleen al in Amsterdam melden jaarlijks bijna 9.000 vrouwen dat ze in huiselijke kring met geweld worden geconfronteerd.
Lees verder

Op school
Onlangs werd een school in Veghel geconfronteerd met een van de ergste vormen van geweld op school: een leerling die om zich heen gaat schieten. Gelukkig vielen er geen doden maar de angst zit er in Veghel en ook op andere scholen nog goed in. Ook vergaande pesterijen, bedreigingen en seksuele intimidaties, komen op zowel basis- als middelbare scholen te veel voor.
Lees verder

Alcohol
Alcoholgebruik wordt door jongeren en horeca-ondernemers zelf als belangrijkste oorzaak beschouwd van de toenemende agressie in het uitgaansleven. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het bureau Intraval in opdracht van het Nationaal Instituut voor Gezondheids- bevordering en Ziektepreventie. Jongeren zelf zijn in meerderheid (55 procent) van mening dat de agressie in het uitgaansleven is toegenomen. Veel jongeren (73 procent) voelen zich tijdens het uitgaan onveilig op straat.
Lees verder

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 2000