|
STRAATGEWELD HET KOMT NOOIT UIT DE LUCHT VALLEN GEMELD EN GETELD LAW & ORDER MEDIA PREVENTIE OPVOEDING PSYCHE MINDERHEDEN GEVALLEN VAN GEWELD TELEVISIE RECLAME ASPECTEN VAN GEWELD IN DE KUNST PER COMPUTER ONDERZOEK ORGANISATIES PLATFORM Overzicht eerdere afleveringen Profiel
|
Strafmaat |
Voetbalgeweld |
In het verkeer|
In huis |
Op school |
Alcohol
ALCOHOL Alcoholgebruik wordt door jongeren en horeca-ondernemers zelf als belangrijkste oorzaak beschouwd van de toenemende agressie in het uitgaansleven. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het bureau Intraval in opdracht van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Jongeren zelf zijn in meerderheid (55 procent) van mening dat de agressie in het uitgaansleven is toegenomen. Veel jongeren (73 procent) voelen zich tijdens het uitgaan onveilig op straat.
Daders en slachtoffers Uit de enquêtes blijkt dat zich zowel onder daders als slachtoffers van geweld verhoudingsgewijs veel excessieve drinkers bevinden. Jongeren die zich agressief hebben gedragen, zeggen dat ze zich tijdens het uitgaan afreageren. ,,Als ze iets vervelends hebben meegemaakt of gefrustreerd zijn, ontladen ze zich door veel te drinken en zich agressief te gedragen'', aldus het onderzoek. Verder speelt bij de agressie groepsdruk als stimulerende factor een rol. ,,Enkele groepen gaan uit met het vooropgezette doel dronken te worden en ruzie te maken of vernielingen te plegen.'' Van de ondervraagde jongeren bleek 21 procent het afgelopen jaar zelf als dader en 19 procent als slachtoffer bij geweld betrokken te zijn geweest. Ruim eenderde van deze groep was zowel dader als slachtoffer. Vijf procent van de ondervraagde jongeren vertelde tijdens het uitgaan een wapen bij zich te dragen, meestal een mes of stiletto. Omgeving Ook de omgeving speelt een rol bij het ontstaan van agressie in het uitgaansleven. Drukte heeft een negatieve invloed; tegen iemand aanlopen kan zo tot vechtpartijen leiden. Ook warmte, muziekvolume en muzieksoort kunnen een rol spelen bij het ontstaan van agressie. Horeca-ondernemers De onderzoekers menen dat de horeca-ondernemers zelf meer kunnen doen door gebruik te maken van de mogelijkheden die wetten en regels hun bieden. Zo mag een ondernemer een klant zonder opgaaf van redenen de toegang ontzeggen. Ook blijkt dat jongeren in het algemeen nog drank mogen bestellen als ze al aangeschoten of dronken zijn. Meestal wordt er niet gecontroleerd op leeftijd. Bron: 'Aangeschoten wild', onderzoek naar jongeren, alcohol, drugs en agressie tijdens het uitgaan. Intraval, oktober 1998.
|
NRC Webpagina's |
Bovenkant pagina |