Straatgeweld
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

STRAATGEWELD
HET KOMT NOOIT UIT DE LUCHT VALLEN
GEMELD EN GETELD
LAW & ORDER
MEDIA
PREVENTIE
OPVOEDING
PSYCHE
MINDERHEDEN
GEVALLEN VAN GEWELD
TELEVISIE
RECLAME
ASPECTEN VAN GEWELD
IN DE KUNST
PER COMPUTER
ONDERZOEK
ORGANISATIES
PLATFORMOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

PER COMPUTER

Wie herinnert zich niet de moordpartij op de Columbine High School in Colorado in het voorjaar van 1999? Saillant detail van die geplande operatie was dat de daders liefhebbers waren van geweld- dadige computerspelletjes als Doom, Quake en Carmageddon. Dus: zoveel mogelijk oude dametjes doodrijden, ledematen afhakken en fatale meppen uitdelen.


Verpakking van het computerspel 'Carmageddon'

Het aantal tegenstanders van gewelddadige computerspel- letjes neemt gestaag toe - ook in Nederland. Diverse winkelketens weigeren de producten te verkopen, maar dat doet niets af aan de enorme populariteit. Ook de wetgever kan geen algemeen verbod afkondigen, want daar biedt de strafwet geen basis voor, aldus minister Korthals (Justitie) vorig jaar in een reactie op protesten van verontruste ouders. Wel kunnen winkeliers die gewelddadige computerspelletjes verkopen aan jongeren onder de 16 jaar, worden vervolgd. En wat de fabrikanten betreft: zij moeten zich onderwerpen aan een systeem van zelfregulering: leeftijdsstickers en een korte beschrijving van het product. Wie zich niet aan de code houdt, kan in de toekomst te maken krijgen met sancties.

Het Nederlands Instituut voor Classificatie van Audiovisueel Materiaal (NICAM), dat op naleving van de gedragscode toeziet, wil zich in de toekomst ook richten op geweld op Internet. Recent onderzoek van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek wijst uit dat 32 procent van de huidige Internetters interesse heeft voor een 'schoon' Internet, met een filter dat porno, geweld en racisme weert.

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 2000