NRC Handelsblad - Verkiezingen Provinciale Staten
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Nieuws Statenverkiezingen

Zie ook:
Profiel
Verkiezingen Provinciale Staten
:

VERKIEZINGEN
UITSLAGEN
PROVINCIES
CAMPAGNE
LINKS

Nieuws

Aan de Haagse jongens en meisjes lag het niet
5 MAART. Tamelijk laconiek is binnen D66 gereageerd op het zware verlies bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. Geen verwijt van de provincies aan 'Den Haag'.

GroenLinks boekt successen met pragmatisme
5 MAART. GroenLinks wil regeren: in de stad, de provincie, en in de Trêveszaal. Partijleider Paul Rosenmöller verving 'dogmatisch links' door 'leuk links'.

Winst/verlies
5 MAART. Grote winst en zwaar verlies: dat is het beeld van D66 bij verkiezingen. Een overzicht.

Nuchterheid troef bij D66
5 MAART. Ooit waren milieu en bestuurlijke vernieuwing de ,,unique selling points'' van D66, zo blikt de Zeeuwse lijsttrekker Bastiaanse terug. Het milieuthema is inmiddels weggekaapt door GroenLinks en thema's als referendum en gekozen burgemeester hebben tot nu toe weinig electoraat op de been weten te brengen.

PvdA trekt (nog) geen conclusies
5 MAART. De PvdA is een flink deel van haar kiezers kwijt. De partij begon gisteren zelfonderzoek hoe ze die verloor en hoe ze die weer terug moet krijgen. Aan fractieleider Melkert lag het dus niet. Maar: ,,Je moet er niet aan denken dat Kok wegvalt, dan zijn we nergens.''

GroenLinks wint, zwaar verlies D66
4 MAART. Grote winst voor GroenLinks, herstel voor het CDA, zwaar verlies voor D66, tegenvallende winst voor de PvdA en licht verlies voor de VVD. Dat zijn de uitkomsten van de gisteren gehouden provinciale verkiezingen. De opkomst was extreem laag: 45,5 procent.

Peper vindt indringend overleg nodig
4 MAART. Ondanks de bezwaren van coalitiepartner VVD, maar mede geïnspireerd door de opkomstcijfers van gisteren wil minister Peper opnieuw verder nadenken over de toekomst van de provincies in het staatsbestel.

Landelijke politici over de Statenverkiezingen
4 MAART. Reacties van premier Kok en fractieleiders op de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van gisteren.

'Lage opkomst van de kiezers niet van belang'
4 MAART. Zodra de uitslagen van verkiezingen binnenkomen, beginnen de politici verklaringen te geven voor winst of verlies. Hoe reëel zijn die verklaringen, zeker als daarbij met nadruk wordt gewezen op de lage opkomst van de kiezers?

Een regen van speculaties
4 MAART. De effecten van de Statenverkiezingen op de nationale politiek worden binnen de paarse coalitie gebagatelliseerd. Bij de oppositie gebeurt het tegenovergestelde. Staat de positie van PvdA-fractievoorzitter Melkert ter discussie?

Dubbele verkiezingen: Opkomst in Brabant valt hoger uit
4 MAART. Bij de gecombineerde verkiezingen voor gemeenteraden en Provinciale Staten in Noord-Brabant kwam gisteren iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden stemmen. Het landelijk opkomstgemiddelde bedroeg 45,5 procent.

CDA in vijf provincies het grootst
4 MAART. De zetelwinst voor het CDA is vooral geboekt in de provincies Noord- Brabant en Flevoland. De winst van GroenLinks is behaald in alle provincies.

Over de provincie...
4 MAART. HET WAREN GISTEREN verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dat feit dient dan ook voorop te staan bij de beoordeling van de uitslag. Dan kan worden geconcludeerd dat de kiezer onomstotelijk duidelijk heeft gemaakt dat de provinciale politiek absoluut niet leeft. De provincies hebben de twijfelachtige eer de eerste bestuurslaag van het land te zijn die niet meer is gebaseerd op het mandaat van een meerderheid van de kiezers.

...en het land
4 MAART. HOEWEL HET PROVINCIALE verkiezingen waren is de uitslag zonder meer een belangrijk signaal voor de landelijke politiek - al was het alleen maar omdat het nationale politici waren die ook nu weer de campagne domineerden. Juist wegens de vertekenende werking van het lage opkomstcijfer is het vooral de psychologische factor die een rol speelt.

Landelijke Statenverkiezingen
4 MAART. Even rust, even weer alles normaal. De stemmen zijn geteld, de wonden gelikt en alom is door iedereen beterschap beloofd. Op naar de volgende verkiezingen, voor Europa, dus wellicht op naar het volgende dieptepunt. Rest nog de vraag wie gisteren nu verloren heeft: de provinciale of de landelijke politiek? Ongegeneerd hebben landelijke politici de afgelopen weken campagne gevoerd voor verkiezingen die niet werden gehouden.

Stemt de kiezer of stemt hij niet
3 MAART. Het bestuur van hun provincie kiezen mensen met hun voeten: ze blijven thuis. Hoe jonger, hoe lager opgeleid en hoe verder verwijderd van de kerk, des te kleiner de kans dat iemand gaat stemmen. Depressies en koudefronten spelen volgens politicologen een ondergeschikte rol.

Haagse pieteit bij dood Heerma
3 MAART. Het overlijden van oud-CDA-fractieleider Heerma oogstte gisteren opmerkelijk veel reacties binnen de Haagse politiek.

Ondanks regeerakkoord: Peper blijft nadenken over rol provincies
3 MAART. Minister Peper (Binnenlandse Zaken) zal zich inzetten voor versterking van de rol van provincies. Maar hij zal zich niet onthouden van ,,prikkelende gedachten'' over de toekomst van het middenbestuur.

Uitslagen in 1995, verwachtingen in 1999
3 MAART. Wie komen er vanavond sterk uit de stembusstrijd voor de Provinciale Staten voren en wie zijn de verliezers? En hoe zat dat vier jaar geleden ook alweer?

Provincies passen in modern bestuur': Gesprek over de nieuwe macht van de provincies
2 MAART. In het openbaar bestuur zijn de provincies lange tijd met de nodige meewarigheid bekeken. Ten onrechte, vindt prof. Th. Toonen, bestuurskundige te Leiden.

Ernstige verwijten in paarse coalitie
2 MAART. De coalitiepartijen maken elkaar aan de vooravond van de verkiezingen voor Provinciale Staten ernstige verwijten over het asielbeleid, mogelijke bezuinigingen op de rijksbegroting en de verhoudingen in de coalitie.

Provinciaal bestuur is gebaat bij versterking van het dualisme Provinciale
27 FEBR. Slechts een paar dagen resteren nog tot de Statenverkiezingen en de politici beginnen al knap nerveus te worden. Het is niet eens zozeer de uitslag die hen zorgen baart alswel de opkomst. En zoals bij politici gebruikelijk, aan remedie geen gebrek al is het de vraag of de voorgestelde oplossingen hout snijden.

Burger weet weinig over de provincie
25 FEBR. Negentig procent van de Provinciale-Statenleden meent dat burgers ,,weinig verstand van provinciale politiek en provinciaal bestuur'' hebben.

Provinciale Staten moeten zich beperken tot bestuur
23 FEBR. Als de politieke rol van Provinciale Staten het provinciebestuur in de weg staat, moeten zij zich beperken tot hun bestuurlijke rol, vindt Wim Derksen. Gedeputeerden zijn bij uitstek geschikt om te bemiddelen bij bestuurlijke conflicten tussen gemeenten.

Statenverkiezingen zijn niet meer dan landelijke opiniepeiling
20 FEBR. Als ons luttele jaren geleden de vraag gesteld zou zijn of een relatie te leggen valt tussen dartkampioenschap en Statenverkiezingen, zouden we op zo'n zotte vraag met groot ongeloof gereageerd hebben. Anno 1999 is dit echter een alleszins zinnige vraag geworden. Want zoals we onlangs in de krant hebben kunnen lezen, wordt dartkampioen Raymond van Barneveld de grote publiekstrekker op de open dag die de provincie Utrecht op 20 februari organiseert voor de promotie van de Statenverkiezingen op 3 maart. Bezoekers van die open dag kunnen gratis per bus vanuit de hele provincie naar Utrecht worden vervoerd.

NRC Webpagina's
5 MAART 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 1999