NRC Handelsblad - Verkiezingen Provinciale Staten
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Nieuws Statenverkiezingen

Zie ook:
Profiel
Verkiezingen Provinciale Staten
:

VERKIEZINGEN
UITSLAGEN
PROVINCIES
CAMPAGNE
LINKS

Over de provincie...


HET WAREN GISTEREN verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dat feit dient dan ook voorop te staan bij de beoordeling van de uitslag. Dan kan worden geconcludeerd dat de kiezer onomstotelijk duidelijk heeft gemaakt dat de provinciale politiek absoluut niet leeft.

De provincies hebben de twijfelachtige eer de eerste bestuurslaag van het land te zijn die niet meer is gebaseerd op het mandaat van een meerderheid van de kiezers. Slechts 45,5 procent van de stemgerechtigden vond het noodzakelijk te gaan stemmen. In de drie grote steden is zelfs niet meer dan één op de drie kiezers opgekomen. Ook de belangstelling onder jongeren is schrikbarend laag gebleken.

Dit zijn toch de punten die het meest tot nadenken stemmen. Vooruitlopend op de dramatisch lage opkomst is de afgelopen weken al het nodige opgemerkt over de rol en de toekomst van de provinciale politiek. Wat daarbij opviel was de krampachtigheid in de reacties van de direct betrokkenen. Tekenend was bijvoorbeeld de gebeten reactie uit de provinciehuizen op de objectieve vaststelling van minister Peper (Binnenlandse Zaken) dat de provincie zich in de gevarenzone bevindt. Als het probleem al wordt ontkend, is het begin van een oplossing nog heel ver weg.

DE MENSEN die wel hebben gestemd hebben de bestaande politieke krachtsverhoudingen in de provincies niet spectaculair veranderd, maar wel her en der markante accenten gezet. Zeker bezien vanuit de bevoegdheden van de provincies op milieugebied is van belang dat de Staten over het algemeen linkser en groener zullen worden. Het linkse blok (PvdA, D66, GroenLinks en SP ) is met ruim 5 procent ge groeid naar 38,2 procent. Maar ook de vaak milieuvriendelijke kleine christelijke partijen hebben zich versterkt. Dan de partijen zelf: GroenLinks heeft het aantal eigen Statenleden meer dan verdubbeld, D66 is ruim eenderde van de zetels kwijtgeraakt, de enorme opmars van de VVD is om gezet in een voorzichtige neergang, terwijl PvdA en CDA bei de licht hebben gewonnen. Voor de laatste partij is het niet zonder betekenis dat ten opzichte van 1995 de provincies Groningen en Gelderland zijn 'teruggewonnen' van de VVD. De christen-democraten kunnen nu in zes van de twaalf provincies bij de onderhandelingen voor de vorming van het college van Gedeputeerde Staten het initiatief nemen; voor de VVD is deze rol nog maar in vijf provincies weggelegd. Wat dat betreft kan worden gezegd dat het CDA weer enigszins te rug is bij zijn 'wortels'.

NRC Webpagina's
4 MAART 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 1999