NRC Handelsblad - Verkiezingen Provinciale Staten
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen

VERKIEZINGEN
UITSLAGEN
PROVINCIES
CAMPAGNE
NIEUWS
LINKS

Zie ook:
Profiel
Provinciale Staten

Aan de Haagse jongens en meisjes lag het niet


Tamelijk laconiek is binnen D66 gereageerd op het zware verlies bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. Geen verwijt van de provincies aan 'Den Haag'.

Door onze redacteuren GIJSBERT VAN ES en
KEES VERSTEEGH

DEN HAAG, 5 MAART. Van 116 in 1991 naar 67 Statenzetels in 1995, naar 39 zetels te verdelen over twaalf provincies in 1999. D66 verkruimelt. Maar geen paniek. En vooral geen zondebokken zoeken of roepen dat 'alles anders moet' in de partij. Dat is de stemming onder de D66-lijsttrekkers die afgelopen woensdag zonder uitzondering verlies hebben moeten incasseren bij de verkiezingen voor Provinciale Staten.

,,We hebben verloren door de slechte opkomst en door de opiniepeilingen die ons een verliezersimago aanpraten'', verklaart M.W. de Jong-Cameron Webb, D66-lijsttrekker in Flevoland. ,,Wie stemt er nu nog op ons als je 's ochtends al op de radio hoort dat D66 zwaar gaat verliezen, terwijl de stembus nog moet opengaan?'' Kritiek op de landelijke koers van de partij klinkt nergens. ,,De jongens en de meisjes uit Den Haag hebben ons de afgelopen tijd uitstekend geholpen'', zegt de Zeeuwse lijsttrekker R.C. Bastiaanse.

Een jaar geleden, na eveneens desastreus verlopen gemeenteraadsverkiezingen, was de stemming onder D66-bestuurders in het land grimmig te noemen. De teneur was: in Den Haag hebben 'ze' er een puinhoop van gemaakt en wij mogen de rekening betalen. Verwezen werd naar het weinig florissant verlopen ministerschap van Winnie Sorgdrager en naar de nogal regenteske wijze waarop D66 aan een nieuwe (maar weinig jeugdige) lijsttrekker werd geholpen in de persoon van 'meisje' Els Borst (toen bijna 66 jaar).

Geen kwaad woord uit de provincie dit keer. Eerder klinken berustende verklaringen voor de jongste stembusnederlaag. Lijsttrekker P.J.M. Poelmann in Noord-Holland: ,,Ik kan me niet herinneren dat D66 bij verkiezingen ooit is beloond voor regeringsdeelname. Dat kunnen we onrechtvaardig vinden, maar het is niet anders. Vorig jaar mei kregen we in Noord-Holland 155.000 stemmen. Nu kregen we er precies 100.000 minder. Dat zijn de stemmen van thuisblijvers, daarvan ben ik overtuigd.''

Er is niets mis met D66 en met D66'ers, zo onderstrepen de lijsttrekkers in de provincie. Alleen, de kiezers zien het niet. En dus luidt de oplossing: profileren! Juist daar ontwaren diverse D66-aanvoerders in het land het eerste lichtpuntje voor de toekomst. Zijn naam: Thom de Graaf.

,,Wij hebben een nieuwe aanvoerder met wie we vele jaren vooruit kunnen'', zegt lijstrekker H.J. van Keulen in Limburg. ,,Wat dat betreft verkeren wij in een veel riantere positie dan andere partijen. Kok is over zijn hoogtepunt heen en het optreden van 'kroonprins' Melkert is toch nauwelijks een succes te noemen de afgelopen weken. De VVD heeft met Dijkstal nog geen nieuwe Bolkestein in huis. En GroenLinks profiteert nu maximaal van het Rosenmöller-effect. Maar hoe lang zal dat nog duren?''

In de provincie heerst alomtevredenheid over de nieuwe boodschapper, kortom. Maar de boodschap, daar valt nog het nodige aan te schaven.

NRC Webpagina's
5 MAART 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 1999