NRC Handelsblad - Verkiezingen Provinciale Staten
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Nieuws Statenverkiezingen

Zie ook:
Profiel
Verkiezingen Provinciale Staten
:

VERKIEZINGEN
UITSLAGEN
PROVINCIES
CAMPAGNE
LINKS

...en het land


HOEWEL HET PROVINCIALE verkiezingen waren is de uitslag zonder meer een belangrijk signaal voor de landelijke politiek - al was het alleen maar omdat het nationale politici waren die ook nu weer de campagne domineerden. Juist wegens de vertekenende werking van het lage opkomstcijfer is het vooral de psychologische factor die een rol speelt.

Dit geldt in de allereerste plaats voor het CDA. De grootste oppsitiepartij incasseert niet meer alleen zelf de electorale klappen, maar kan na een aantal zwarte jaren eindelijk weer op winst wijzen. Dat Paars II aanzienlijk minder soepel loopt dan Paars I tonen de hoofdrolspelers op het Binnenhof zelf bijna dagelijks aan. De verkiezingsuitslag heeft duidelijk gemaakt dat het enthousiasme ook bij de kiezer aan het wegebben is. Het CDA kan in elk geval met iets meer zelfvertrou wen oppositie voeren. Ook terdege van belang voor het 'proces tussen de oren' is dat aan de hand van deze uitslag het CDA in de Eerste Kamer wellicht de voorzittersstoel kan opeisen. Dat zou betekenen dat het ooit zo machtige CDA weer terugkomt in de 'staatkundige driehoek' die wordt gevormd door de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de vice-president van de Raad van State.

Van landelijke importantie is ook zeker de winst van GroenLinks. De fractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer, Paul Rosenmöller kan verder gaan met het rijp maken van de GroenLinkse geesten voor eventuele regeringsverantwoordelijkheid in de toekomst. Bestuurservaring kan de partij met deze uitslag de komende jaren in elk geval zeker opdoen in de provincies.

TOTAAL OMGEKEERD is de situatie voor D66. De glij vlucht van de Democraten na de verwezenlijking van het paarse ideaal in 1994 is nog steeds niet ten einde. Het redelijk alternatief heeft voor de kiezer afgedaan of wordt elders gezocht. De partij zelf zoekt de verklaring nog steeds in onzichtbaarheid. Inmiddels zijn vijf jaar verstreken om daar wat aan te doen, zonder dat dit resultaat heeft opgeleverd. Misschien zou D66 eens naar andere oorzaken moeten gaan zoeken.

Of de penibele situatie waarin D66 verkeert op termijn voor de paarse coalitie gevolgen heeft, zal moeten blijken. De Tweede-Kamerfractie blijft het kabinet onverkort steunen. Maar of dat ook zo geldt voor de rest van de partij - waar nu de klappen worden gevoeld - blijft de vraag.

Veel zal afhangen van de onderlinge verhouding tussen de twee seniorpartners in de coalitie, PvdA en VVD. Voor de laatste partij moet de uitslag van gisteren zonder meer een teleurstelling zijn. Het verlies van 3,5 procent ten opzichte van 1995 betekent het einde van de liberale victorie. Het moment dat de VVD zich de grootste partij van het land kan noe men, laat voorlopig nog even op zich wachten. Het vertrek van Bolkestein doet zich bij de liberalen nu al voelen. Kort[- ]om, de ingrediënten voor een leiderschapsdiscussie binnen de VVD zijn volop aanwezig. Waartoe dat in liberale kring kan leiden heeft het verleden bewezen.

De PvdA beleefde gisteren als vanouds weer een overwinningsnederlaag. Gewonnen, maar veel minder dan men had verwacht. Over de oorzaken is het debat in de partij nu al begonnen en daarmee ook het debat over het optreden van kroonprins Melkert.

DE COALITIEPARTIJEN zullen na de uitslag van gisteren de komende tijd vooral met zichzelf bezig zijn. Dat zal tot de nodige spanningen leiden die vervolgens ook de paarse coalitie als geheel kunnen beïnvloeden. Daarbij zal paars een zelfverzekerder oppositie treffen. Het tweede kabinet-Kok had al te maken met economische tegenwind; daar is nu politieke tegenwind bij gekomen.

NRC Webpagina's
4 MAART 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 1999