NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


DE RECHTEN VAN DE MENS
SCHEUREN IN DE CONSENSUS
VERKLARING
AFRIKA
EUROPA
MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA
VERENIGDE STATEN
AZIË
VERKRACHTING IN JAKARTA
HOND MET MENSENBEEN
DEADLINE IN RIO DE JANEIRO
WAARHEIDSCOMMISSIE
AMNESTY INTERNATIONAL
MULTINATIONALS
MARTELING
DOODSTRAF
ACTIEMETHODEN
ORGANISATIES
INTERNATIONALE INSTANTIES
GRAFIEKEN
LINKS

Marteling

Regimes van 156 landen maken zich schuldig aan marteling of inhumane behandeling van onderdanen. Tot die conclusie komt de Britse organisatie Redress Trust. Van deze landen hebben er 106 de Conventie tegen Martelen ondertekend.

In de nacht van 6 april 1994 brak er in Rwanda een waar bloedbad uit. In de honderd dagen daarna werden per dag gemiddeld 7.000 mensen vermoord. De slachting van de Tutsi-minderheid en van gematigde Hutu's was zorgvuldig gepland. 
Foto: Simon Norfolk/Transworld
In de nacht van 6 april 1994 brak er in Rwanda een waar bloedbad uit. In de honderd dagen daarna werden per dag gemiddeld 7.000 mensen vermoord. De slachting van de Tutsi-minderheid en van gematigde Hutu's was zorgvuldig gepland. Foto: Simon Norfolk/Transworld

Onderdrukking, marteling en onmensenlijke behandeling zijn sinds jaar en dag methodes van (ondemocratische) regimes om hun volk onder de duim te houden. Mensenrechtenorganisaties houden deze praktijken echter scherp in de gaten. Daarom is er grote vraag naar nieuwe werktuigen en methoden die geen sporen achterlaten.

Politieke contole
De Europese Unie heeft in januari het rapport `an appraisal of technologies of political control' uitgebracht. De samenstellers hebben een schatting gemaakt van alle vormen van `politieke controle', de eufemistische benaming van staatsterreur. Onderdrukkingsmethoden zijn onderverdeeld in: `hardware', `software' en `liveware'.

Hardware
,,Het Esperanto onder de martelproducten.'' Zo omschrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International het leger aan elektroshockwapens dat bij martelingen gebruikt wordt. Bij deze apparaten gaat het meestal om stroomstokken die elektrische schokken kunnen geven tot 200.000 volt. Maar er zijn ook oproerschilden, dartpijltjes en riemen die onder stroom kunnen worden gezet. Van China tot de VS gebruiken overheden elektriciteit om de weerstand van mensen te breken.

Software
Geestelijke en psychologische intimidatie laten helemaal geen zichtbare sporen na. Er zijn zeer gespecialiseerde methodes om de menselijke wil te slechten. Volgens het rapport van de Europese Unie bracht het Britse leger gevangen terroristen in Noord-Ierland in de waan dat ze niet meer op hun zintuigen konden vertrouwen. Dat gebeurde door gevangenen een kap over het hoofd te doen, hen een paar maten te grote overall te laten dragen, een constant sisgeluid in de cel te laten horen, en ze urenlang in dezelfde positie neer te zetten. Bedoeling was dat ze volledig gedesorienteerd zouden doorslaan. De CIA gebruikte tot 1997 handboeken waarin dergelijke ondervragingstechnieken beschreven stonden.

Liveware
Buitenlandse adviseurs, paramilitaire deskundigen en politiespecialisten leveren de kennis voor het martel- en onderdrukkingsapparaat. Deze `liveware', zoals de informatiedragers en innoveerders van de staatsterreur genoemd zijn, worden in sommige gevallen opgeleid op speciale scholen. In Georgia, VS stond tot 1991 `The school of the Americas' beter bekend als `school of the assassins', `de school van de moordenaars'. Hier werden doodseskaders uit Honduras en Guatemala opgeleid door Amerikanen.

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998