NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


DE RECHTEN VAN DE MENS
SCHEUREN IN DE CONSENSUS
VERKLARING
AFRIKA
EUROPA
MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA
VERENIGDE STATEN
AZIË
VERKRACHTING IN JAKARTA
HOND MET MENSENBEEN
DEADLINE IN RIO DE JANEIRO
WAARHEIDSCOMMISSIE
AMNESTY INTERNATIONAL
MULTINATIONALS
MARTELING
DOODSTRAF
ACTIEMETHODEN
ORGANISATIES
INTERNATIONALE INSTANTIES
GRAFIEKEN
LINKS

Actiemethoden

Amnesty Internationaal gebruikt een groot aantal actiemethoden:

Schrijfacties
Het Internationaal Secretariaat van Amnesty in Londen verzamelt gegevens over gevangenen in de hele wereld. Als het tot de conclusie komt dat iemand een gewetensgevangene is, wordt er van die persoon een adoptiedossier aangelegd. Een of verscheidene Amnestygroepen schrijven vervolgens brieven naar de overheid en zo mogelijk naar de gevangene zelf.

Bliksemacties
Als een bepaalde gevangene direct gevaar loopt (marteling, doodstraf of politieke moord), stuurt het Internationaal Secretariaat binnen enkele dagen of soms zelfs uren een oproep naar Amnestyleden die vervolgens een telegram, fax, expressebrief of e-mail naar de betreffende autoriteiten sturen. Jaarlijks worden zo'n 500 bliksemacties uitgevoerd.

Kaartenacties
De bekendste is de kerstwensenactie waarbij mensen via Amnesty een kerstkaart sturen aan een mensenrechtenactivist. In 1997 stuurden 40.000 mensen een kaartje.

Toezicht op de rechtsgang Het bijwonen van rechtszaken tegen gevangenen.

Onderzoeksmissies
De afdeling Onderzoek van het Internationaal Secretariaat verzamelt en analyseert informatie over schendingen van mensenrechten. Dat gebeurt via de pers maar ook direct: via speciale onderzoeksmissies.

Publieksacties
Amnesty gaat regelmatig de straat op om burgers voor te lichten. Op de Vakantiebeurs 1997 attendeerde de organisatie bezoekers op de mensenrechtensituatie in Birma, een populair vakantieland.

Handtekeningenactie
De bekendste is van tv-presentatrice Angela Groothuizen en leverde 3 miljoen handtekeningen op.

Media bewerken
Amnesty overstelpt de pers ieder jaar weer met een groot aantal rapporten, persberichten en documentaires over schendingen van de rechten van de mens in bepaalde landen.

Protestacties
Amnesty protesteert vaak bij de ambassades van landen waar de mensen-rechten worden geschonden. Vlak voor de Indonesische verkiezingen protesteerden betogers met witte doeken voor hun mond tegen het monddood maken van de oppositie in Indonesie.

Lobby
Amnesty beschikt - zowel op nationaal als op internationaal niveau - over lobbyisten die beleidsmakers proberen te beinvloeden. Een vaak terugkerend onderwerp: de doodstraf.

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998