NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


DE RECHTEN VAN DE MENS
SCHEUREN IN DE CONSENSUS
VERKLARING
AFRIKA
EUROPA
MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA
VERENIGDE STATEN
AZIË
VERKRACHTING IN JAKARTA
HOND MET MENSENBEEN
DEADLINE IN RIO DE JANEIRO
WAARHEIDSCOMMISSIE
AMNESTY INTERNATIONAL
MULTINATIONALS
MARTELING
DOODSTRAF
ACTIEMETHODEN
ORGANISATIES
INTERNATIONALE INSTANTIES
GRAFIEKEN
LINKS

Internetacties

MARIE-JOSÉ KLAVER

Internet is een handig hulpmiddel voor mensenrechtenactivisten. Al sinds 1976 voorziet de NGO Human Rights Internet via post, fax en tegenwoordig ook Internet duizenden organisaties, activisten en asieladvocaten van informatie over mensenrechten en internationale verdragen. HRI gaat uit van het principe dat accurate informatie macht is en houdt uitgebreide databases bij over mensenrechtenorganisaties, campagnestrategieen en naleving van mensenrechten in verschillende landen die via Internet geraadpleegd kunnen worden.

Ook voor gerichte campagnes maken mensenrechtenorganisaties en actiegroepen in toenemende mate gebruik van Internet. Tijdens de revolutie in Indonesie in mei stelden e-mail, chatkanalen en mobiele telefoons studenten in staat zich snel en doeltreffend te organiseren. Het grensoverschrijdende medium, dat zich nauwelijks laat censureren, werd ook gebruikt om informatie over de verkrachtingen van Chinese vrouwen naar buiten te brengen en om kennis te nemen van de berichten van CNN en de BBC over de toestand in het land.

Toen de zittende Keniase president Daniel arap Moi eind vorig jaar herkozen dreigde te worden, lanceerde Focus on Justice een online vrijwilligersorganisatie voor mensenrechten, direct een website waar mensenrechtenactivist Koigi wa Wamwere zijn stem kon laten horen. In samenwerking met Amnesty International organiseerde Focus on Justice ook ten tijde van de presidentsverkiezingen persconferenties over de stammenoorlogen en de mensenrechtensituatie in Kenia.

In Belgrado zendt het onafhankelijke radiostation B92 sinds 1996 ook via Internet nieuwsbulletins over de situatie in voormalig Joegoslavie uit. Tweemaal daags stuurt de redactie een Engelstalige nieuwsbrief per e-mail naar duizenden mensen over de hele wereld. Hoewel slechts 60.000 van de 8 miljoen Serviers beschikt over Internettoegang, bereikt het nieuws van B92 toch veel mensen. De e-mails worden uitgeprint en gefotokopieerd.

Door de grote internationale mediabelangstelling voor B92 durft het Servische ministerie van Informatie het radiostation niet te sluiten. B92 ontving half november de `Free your mind'-award van MTV in de categorie mensenrechten. De uitzending werd universeel door 1 miljard mensen bekeken. Met het geld van de prijs wil B92 een sterkere zender kopen, zodat het radiostation in Servie een nog groter bereik krijgt.

Enkele Internet-adressen:
Human Rights Internet: www.hri.ca
Focus on Justice: www.focusonjustice.org
B92: www.b92.net
VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten: www.unhchr.ch
Europees Hof voor de Mensenrechten Gerechtshof van de Raad van Europa: 194.250.50.200
International Helsinki Federation for Human Rights: www.ihf-hr.org
Amnesty International: www.amnesty.org
Human Rights Watch: www.hrw.org
Onderzoeksschool Rechten van de Mens: www.rgl.ruu.nl/orm

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998