Klik hier
Zaterdag 24, Zondag 25 - Maandag 26 februari 2001
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad wordt dagelijks om 10.00 en 16.00 uur geactualiseerd (zaterdag en zondag om 11.00 uur)
Vers Nieuws
Volgende editie
maandag 16.00 uur
Voor 500 piek per maand in een riant vooroorlogs herenhuis wonen. Adriaan Hiele beantwoordt vragen van lezers.
De brandweer: geen helden maar kameraden. In Profiel.
De digitale leestafel: Amerikanen eten gemiddeld drie hamburgers per week.
De stemming: Geen medicijnen voor rokers?
In een handelsoorlog zijn pesterijen toegestaan. In Economie voor jou.
In het nieuws:
Dossier Auteursrecht
Dossier Computerbeveiliging
Dossier DNA
Dossier Genetische Manipulatie
Dossier Vredesproces Midden-Oosten
Dossier Euro

Het politieke web ontrafeld op
www.nrc.nl/DenHaag

Financieel-economische achtergronden op
www.nrc.nl/Economie



Test je kennis van het nieuws op http://studiehuis.nrc.nl
Vrees voor verspreiding mond- en klauwzeer groeit
De vrees groeit dat de Britse mond- en klauwzeer-epidemie zich op het Europese vasteland verspreidt. Gisteren werd een nieuw geval van de ziekte ontdekt op een boerderij in Devon, het zuidwesten van Engeland, die vorige week nog schapen heeft uitgevoerd naar Frankrijk. De Europese ministers van Landbouw bespreken de nieuwe crisisdreiging vandaag in Brussel, op een vergadering die aanvankelijk was gewijd aan BSE.

Verdrag van Nice zeker niet laatste EU-verdrag
In heel Europa is een golf van kritiek geuit over het jongste verdrag van de Europese Unie, maar de officiële ondertekening vanavond in het Zuid-Franse Nice door de Franse president Jacques Chirac, premier Lionel Jospin en de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, wordt gewoon een feestelijke plechtigheid. Het verdrag bestaat dan ook niet alleen uit gemiste kansen. Als het over ongeveer twee jaar is geratificeerd door de parlementen van alle vijftien huidige lidstaten, zijn de laatste barrières weggenomen voor toetreding van nieuwe landen tot de EU.

PSV heeft uitstraling van kampioen in topper
Welgeteld vier minuten en vijftien seconden had Erik Gerets gisteren nodig om duidelijk te maken wat hij van zijn elftal verwachtte in de topper tegen Feyenoord. ,,Mijn kortste wedstrijdbespreking ooit, tekenend voor de cohesie in onze selectie'', meende de Belgische trainer tevreden. De eenvoudige briefing vormde de inleiding voor de 2-1 zege van PSV in De Kuip. Het was voor het eerst sinds vijftien jaar dat de Eindhovenaren Feyenoord op eigen grondgebied versloegen.

Betoverende rock

De Amsterdamse driekwart-meidengroep Seedling maakt oorspronkelijke rockmuziek die confronteert en betovert. De belofte die al aanwezig was op het mini-album Sham Pain (1999), komt tot volle bloei op Seedlings eerste volwaardige cd Elevator Tourist die bol staat van hoekige en ideeënrijke liedjes.

Kort nieuws
Medianieuws
Radio en televisie
Dossiers
Documenten
Economie voor jou
Digitale Leestafel
Apestaartje
Film en Video - premières
Profiel
Gastenboek
Vacatures


Het digitale krantenarchief
voor abonnees

( a d v e r t e n t i e )

Elektronisch aangifte doen?
Elektronisch aangifte doen?

Klik hier


Krekel
Krekel
'Mien waar is
me feestneus?'
Die staat in
de fik, oen!


Geen illegalen aan boord Elpa
IJMUIDEN - Het Panamese vrachtschip Elpa werd zaterdagmiddag voor de kust van IJmuiden omringd door de kustwacht en twee helicopters
(Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)

Het hardnekkige gerucht dat een vrachtschip uit Casablanca op weg naar Amsterdam duizend illegalen aan boord had, en Franse, Belgische en Nederlandse autoriteiten in opperste paraatheid bracht, bleek vals. Dat heeft de Nederlandse kustwacht zaterdagmiddag geconstateerd bij een inspectie van de ruimen van het schip.

Afscheid van een schaatsend oermens
Hoewel hij het eeuwige sportleven leek te hebben, zette Piet Kleine (49) zaterdagavond na ruim dertig jaar een punt achter zijn actieve loopbaan als (marathon)schaatser.

Powell: grotere noodzaak Irak aan te pakken
De noodzaak om Irak aan te pakken, is alleen maar groter geworden nu berichten de ronde doen dat het land beschikt over kernwapens. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zondag tijdens zijn bezoek aan Israël.

Zware aardbeving Afghanistan
Koole en Olij samen verder voor PvdA-voorzitterschap

Overheid herziet personeelsbeleid
Het personeelsbeleid bij de overheid zal drastisch veranderen. Er komt meer aandacht voor wensen van individuele werknemers, prestatiebeloning, beter management en een dertiende maand voor een aantal sectoren.
Lees ook:
'Je kunt simpelweg niet niets doen'

Drugscrimineel wil na elf jaar nieuw proces
Na een straf van elf jaar te hebben uitgezeten, wil de zwaarst gestrafte drugscrimineel van Nederland dat de Hoge Raad hem een nieuw strafproces toekent. Uit recente onderzoeken is volgens de man gebleken dat hij het slachtoffer is van een dubieus opzetje van politie en justitie in Haarlem.
Lees ook:
Duivelse drugsdealer

OISTERWIJK - Jan van de Wiel (57) bereidt zich voor op zijn rol van prins carnaval. Drie dagen zal hij de baas zijn van Oisterwijk, dat tijdens carnaval Döllekesgat heet. Dölleke is Brabants voor dennenappel.
(Foto Joyce van Belkom)
Elke carnavalskroeg is gecontroleerd
Het allesoverheersende thema tijdens carnaval is de brandveiligheid. Het vuur van Volendam smeult na in kroegen en gemeentehuizen.

  • Kabinet zoekt naar alternatief voor radioveiling
  • Bedrijven met Brits vee stil geruimd
    Om een uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland te voorkomen is het ministerie van Landbouw gisteren in stilte begonnen met het ruimen van bedrijven met vee uit Groot-Brittannië.

    Drukjacht of drijfjacht, het blijft schieten
    De drijfjacht mag dan zijn afgeschaft, de drukjacht blijft bestaan. 'En dus verandert er niets'.



    Niet voor dreuzels:

    het Harry Potterhoekje

     

    De ziel van het slachtoffer tot bondgenoot
    Het geweld van Dajaks tegen Madoerezen in Kalimantan, waarbij meer dan 200 doden zijn gevallen, nam gisteren verder toe. Formeel doen Dajaks echter niet aan koppensnellen.

    Akkoord Westerschelde naderbij
    De Antwerpse haven heeft zijn eisen over verdieping van de Westerschelde teruggeschroefd. Hiermee komt een compromis tussen Nederland en Vlaanderen dichterbij in de mede om milieu- en veiligheidsredenen uiterst gevoelige kwestie.
    Lees ook:
    Broedertwist om een zeearm
    Al eeuwen een zeer gevoelige kwestie

    Economie
    Economie
  • Claim fiscus bij optieplan van Versatel
  • Partners weg bij Caron & Stevens 'na onenigheid'
  • 'Inflatie geen Amerikaans probleem'
  • Motorola ziet verlies opdoemen
  • Web-revolutie gaat aan voetbal voorbij
    Niet alleen op het voetbalveld strijden Feyenoord en PSV morgen om de hegemonie in de eredivisie. Op internet bereiden beide clubs een virtuele revolutie voor. Straks chat heel Nederland met de coaches Van Marwijk en Gerets.


    H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
    Oorlogsmisdaden
    "waar vinden universele rechten van de mens eigenlijk hun begin? In kleine plaatsen, dicht bij huis." Deze observatie van Eleanor Roosevelt vlak na de Tweede Wereldoorlog is wel zeer toepasselijk op het conflict in het voormalige Joegoslavië.


    Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
    * Zwarte woede
    Met George W. Bush als president voelt Zwart Amerika zich veertig jaar teruggezet. In Alabama klinkt een echo van de zwarte burgerrechtenstrijd van 35 jaar geleden, toen Birmingham nog Bombingham heette. 'Het gevecht is begonnen.' En: 'We gaan het Witte Huis niet in brand steken, maar wel heroveren.'

    W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
    * Studiehuisstudenten: ze komen!
    In september gaan de eerste studiehuisscholieren naar de universiteit. Wat kunnen de universiteiten verwachten? Steeds meer opleidingen halen een vwo-leraar in huis die ze dat haarfijn mag uitleggen.

    Columns

    J.L. Heldring
    H.J.A. Hofland
    Roel Janssen
    CS Vrijdag
    Elsbeth Etty
    Karel Knip
    Paul de Leeuw
    Leo Prick
    Youp van 't Hek

    ( s e r v i c e )

    E-mail
    Colofon
    Bezorging
    Abonnement


    Studiehuis NRC Handelsblad