U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stemming: voorzitter PvdA?

Opiniepeiling op www.pvda.nl


Koole en Olij samen verder voor PvdA-voorzitterschap

UTRECHT, 25 FEBR. Ruud Koole en Bouwe Olij trekken de komende weken samen op in de strijd om het voorzitterschap van de PvdA. De beide voorzitterskandidaten willen op 16 en 17 maart in Rotterdam door het PvdA-congres als 'tandem' worden gekozen.

Koole zal daarbij formeel partijvoorzitter zijn en Olij vice-voorzitter. De twee willen - als zij worden gekozen - het fulltime-salaris voor het PvdA-partijvoorzitterschap delen.

Om deze constructie mogelijk te maken, moet het PvdA-congres overigens wel eerst instemmen met de kandidatuur van Olij als vice-voorzitter. Die kandidatuur is formeel niet mogelijk, omdat kandidaten voor het vice-voorzitterschap zich al eind vorig jaar hadden moeten aanmelden. Het partijbestuur van de PvdA heeft voor die functie burgemeester Van der Velden van Bergen op Zoom voorgedragen, nadat oud-burgemeester Patijn van Amsterdam zich twee weken geleden voor die functie om gezondheidsredenen terug had getrokken.

Volgens Koole en Olij is hen de afgelopen weken gebleken dat zij ,,qua temperament en karakter sterk van elkaar verschillen, maar wel dezelfde opvattingen hebben over de toekomst van de partij. Bovendien vullen onze kwaliteiten elkaar uitstekend aan,'' aldus het nieuwe kandidatentandem. Koole werkt als politicoloog aan de universiteit van Leiden. Olij is organisatieadviseur en voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de partij.

Het partijbestuur droeg enkele weken het Tweede-Kamerlid Sharon Dijksma voor als nieuwe voorzitter van de PvdA. Naast Koole en Olij heeft ook de politicoloog Bart Tromp zich kandidaat gesteld voor het PvdA-voorzitterschap. Zowel Dijksma als Tromp reageerde zaterdag op een bijeenkomst van de Jonge Socialisten in Utrecht terughoudend op de samenwerking tussen Koole en Olij. Alle voorzitterskandidaten waren daar aanwezig voor een onderling debat. ,,Het zat er wel in dat de beide heren iets samen zouden doen en ik ga ook de strijd met dit tandem graag aan'', aldus Dijksma. Tromp zei slechts in de samenwerking tussen Koole en Olij ,,geen aanleiding te zien mij terug te trekken''.


Zie ook:

Olij wil Kok als lijsttrekker (13 februari 2001)
Dijksma: huisbazin van de Partij van de Arbeid (12 februari 2001)
Patijn door ziekte geen kandidaat (12 februari 2001)
Weerstand in PvdA tegen Dijksma (6 februari 2001)
Dijksma neemt het op tegen 'de basis' (6 februari 2001)
Dijksma vindt zich niet 'te Haags' (5 februari 2001)
Politicologen kandidaat als PvdA-preses (29 januari 2001)
Bestuurslid PvdA wil opstappen(24 januari 2001)
Dijksma genoemd als PvdA-voorzitter (18 januari 2001)


NRC Webpagina's
25 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad