N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

PAUL DE LEEUW
Eerder verschenen
columns


JL HELDRING
HJAHOFLAND
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
LEO PRICK


LEEUWENBEKJE

28 april 2001

Lintje


Oké, het was onnozel van me. Ik had gisteren enkel een afspraak met mijn tandarts. Halfjaarlijkse controle. Maar toen de tandartsassistente zo de slappe lach kreeg en mijn tandarts tijdens de zenuwbehandeling lachte als de bekende en opgeluchte Hoogenveense of Meppelse boer met kiespijn, wist ik dat er meer aan de hand was.

Ja hoor: ik werd verwacht in Den Haag. En daar betrad ik het paleis Noordeinde. In een zijkamertje hupte een melige Máxima in een jutezak naar Alexander, die een lepel in zijn mond had met daarop een ei. Beatrix kwam de trap af en lachte in haar vuistje: "Ik hoef niet..., ik hoef niet!"

We werden naar een zaal geleid. Eerst moesten we in een collectezak wat geld deponeren voor het nationaal geschenk betreffende ons huwelijkspaar. Daarna in een oranje ontsmettingsbak stappen (cadeautje van de Epense boerenbevolking) en daar zag ik vele anderen. Louis van Gaal, Cor Boonstra, de 110-jarige inwoonster van Meppel, Drion, Bassie, burgemeester Mans, Edgar Davids en Robert Downey jr.

Cor Boonstra begroette mij hartelijk en zei dattie al een soort voorgevoel had gehad. Afgelopen dinsdag bij Barend en Van Dorp: spannende televisie zonder echt te willen scoren. Daar kan Louis van Gaal nog wat van leren. Die scoort met z'n elftal zonder spanning te creëren.

Edgar zag niks... Met betraande ogen keek hij star voor zich uit.

De koningin vond het jammer dat Wendy van Dijk buiten de lintjes was gevallen. Als Ushi maakte ze grote kans. "Mijn man lacht zich altijd mijn hoedje!", sprak ze spontaan om vervolgens in ernst te vervallen. Want tijdens het Volendam ophaalprogramma had Wendy zichtbaar zoveel moeite met het aankijken van haar verbrande gasten dat het bijna gênant werd. Ze keek meer in haar draaiboek dan naar haar gasten. Het toppunt van SBS simpelheid is om na de Volendam-actie een documentaire uit te zenden over de vuurwerkramp in Enschede. Onder het mom: beter alles in enen tegelijk.

Burgemeester Mans verklaarde het lintje in ontvangst te nemen namens de ministers Pronk, Netelenbos, De Grave, Borst en De Vries. Ze waren ook zeer trots op de fouten die in Enschede zijn gemaakt. Drion was een beetje afwezig. Bassie wilde onder het mom 'alles is voor Bassie' alle lintjes op zijn revers gespeld hebben. Meppels oudste inwoonster zat tijdens de plechtigheid boven een bord spinazie met gekookte aardappelen. Als we uit het raam keken zagen we ook nog de in oranje geklede jazzballetschoolhoudster A. Smid - woedend omdat koninginnedag niet doorgaat - vrije bewegingen maken met haar 21 opgefokte Meppelermutse-meisjes. Robert Downey jr. kreeg het lintje voor zijn fantastische spel in de serie Ally McBeal. Je beseft tijdens het kijken dat hij elk moment weer opgepakt kan worden. Afgelopen zondag was het weer zover, wegens drugsgebruik en daarom is hij als lover van Ally zo spannend. Je gunt Ally iets beters terwijl je tegelijkertijd ook geen weerstand kunt bieden aan deze charmante Robert. Máxima beaamde dat. De koningin speldde mij het koninklijke kleinood op en ik vroeg haar nog om 'r reden. "We hopen dat u snel weer televisie gaat maken op Nederland 3."

"Maar daar ben ik net van af."

"Mijnheer de Leeuw, u hebt weer eens gebruld, maar wat heeft dat eigenlijk opgeleverd? Helemaal niets toch." Ze zoende me ongelooflijk zacht op beide wangen, streek met haar handen over haar iets te stijve kapsel en riep: "Hallo Boppers!!!"

Ik werd wakker, badend in het zweet en bemerkte dat ik vergeten had het Philips-spaarlampje uit te doen.

Paul de Leeuw

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad