U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Volendam

Nibra

Carnaval.pagina.nl


Elke carnavalskroeg is gecontroleerd


Het allesoverheersende thema tijdens carnaval is de brandveiligheid. Het vuur van Volendam smeult na in kroegen en gemeentehuizen.

Door onze redacteur MARCEL HAENEN

SAS VAN GENT, 24 FEBR. In Sas van Gent wordt het "een hele koude carnaval", voorspelt gemeentelijk woordvoerder H. van Ooteghem. De traditionele en zeer drukbezochte prijsuitreiking na de carnavalsoptocht in cultureel centrum De Speye zal zondag in de naar verwachting frisse open lucht geschieden. In verband met de brandveiligheid. Er zijn te weinig nooduitgangen in De Speye om de gebruikelijke meute van 800 mensen verantwoord te laten feesten.

Het is een van de na-effecten van Volendam. De brand die in café Het Hemeltje in de nieuwjaarsnacht aan dertien mensen het leven kostte, smeult ook nog tijdens het carnaval. Er is voor zover bekend geen enkele horecagelegenheid in Nederland die met het oog op het carnaval de afgelopen weken niet nadrukkelijk door brandweer en gemeente is gecontroleerd op brandveiligheid.

De eigenaren van de twaalf kroegen die in Sas van Gent dienen als podium voor het carnaval hebben volgens Van Ooteghem morrend menige aanpassing aan hun pand moeten verrichten. De gewoonte om houten platen voor de ramen te timmeren - om zo te voorkomen dat feestvierders bierglazen door de ramen smijten of door het venster naar buiten vallen - wordt niet meer toegestaan. Ook een raam moet desnoods als vluchtweg kunnen dienen. En de kroegen waar de nooddeur de verkeerde kant - naar binnen - opdraaide, zijn alsnog aangepast. In Zeeuws Vlaanderen kunnen de feestvierders dit carnavalsweekeinde veilig tekeergaan.

Ook Breda kan in ieder geval brandveilig carnavallen. C. Meijer, coördinator gebruiksvergunningen van de gemeentelijke en regionale brandweer in Breda, weet het zeker. Alle 290 horecabedrijven in de stad zijn de afgelopen weken door de brandweer aan een inspectie onderworpen. Vijftig cafés kregen een aanschrijving dat aanpassingen noodzakelijk waren, omdat anders sluiting dreigde. Ernstige onvolkomenheden heeft de brandweer nergens geconstateerd. Het was allemaal 'klein bier'. "Achterstallig onderhoud en dergelijke kleine zaken", zegt Meijer.

Waar in een stad als Breda in vorige jaren alleen steekproefsgewijs werd gecontroleerd, zijn nu alle in aanmerking komende panden door de brandweer bezocht. Gisteren werden de laatste twijfelachtige kroegen bezocht en goedgekeurd.

Vijf Tweede-Kamerleden, van de grootste partijen, klommen deze week nog in de pen om minister De Vries van Binnenlandse Zaken opheldering te vragen over de veiligheid van de horeca. De bewindsman antwoordde dat "in veel gemeenten terecht een grote inspanning is verricht om de brandveiligheid van cafés te controleren". Hoe de vlag er nu bij hangt, weet hij ook niet. De vergunningverlening met het oog op brandveiligheid is een gemeentelijke taak. De Vries kan daarom ook niet de door de Kamer gevraagde cijfers overleggen van "horecagelegenheden waar niet aan de eisen van brandveiligheid wordt voldaan".

In veel gemeenten zijn plafondversieringen - de fatale decoratie in Volendam hing aan het plafond - verboden. Crpepapier aan de wanden zal ook niet op veel plekken te zien zijn en op veel plaatsen zijn limieten gesteld aan het aantal bezoekers dat een café mag betreden. Het allesoverheersende thema van het carnaval dit jaar is de veiligheid.

Ook in Limburg hebben de brandweermannen de afgelopen weken overuren gemaakt. In de gemeente Heerlen en omstreken bezochten zij 180 cafés, gewapend met een standaardvragenlijst. Waar hangt de brandblusser en is het personeel getraind in hoe te handelen bij calamiteiten? "Kleine dingetjes", zegt gemeentewoordvoerster D. Genet, was het enige dat de controleurs constateerden. Dat het bordje 'nooduitgang' bijvoorbeeld niet zichtbaar was door de versieringen. Van die dingen.

In Arnhem kregen horeca-uitbaters vorige week een brief van burgemeester P. Scholten om te voorkomen dat "aan de twee zo getekende plaatsnamen - Enschede en Volendam - in de toekomst Arnhem zou moeten worden toegevoegd". Hij vraagt café-eigenaren 'de bel van de baas' in te voeren. Scholten spreekt van een "vliegtuigprocedure". Om middernacht zullen kroegbeheerders de muziek moeten stilzetten om de bezoekers te kunnen wijzen op nooduitgangen, brandblusapparatuur en het maximum aantal mensen dat aanwezig mag zijn. Uiteindelijk komt het allemaal aan op het gebruikmaken van gezond verstand, zegt Scholten. "Loopt u nog eens goed door uw pand." Dan moet de carnaval schadevrij kunnen worden gevierd.

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad