U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Landbouw

LTO

Uitleg mond- en klauwzeer (BBC)

Dossier Voedingsschandalen


Om mond- en klauwzeer

Bedrijven met Brits vee stil geruimd

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 24 FEBR. Om een uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland te voorkomen is het ministerie van Landbouw gisteren in stilte begonnen met het ruimen van bedrijven met vee uit Groot-Brittannië.

Het zou gaan om een tiental veehouderijen. Het ministerie wilde gisteravond niet zeggen hoeveel bedrijven worden geruimd en waar dat gebeurt. "We willen voorkomen dat mensen gaan kijken, omdat de ziekte via de lucht wordt verspreid", aldus een woordvoerder.

Op de bewuste bedrijven worden de beesten gedood en vernietigd. Die maatregel komt al een dag na de aankondiging van een onderzoek naar bedrijven met Brits vee. Dat onderzoek werd gisteren nog eens uitgebreid met bedrijven die met deze bedrijven in contact zijn geweest.

Volgens het ministerie zijn de ruimingen slechts een voorzorgsmaatregel. "Hoewel er nog geen geval van mond- en klauwzeer is ontdekt, willen we zo min mogelijk risico", aldus de woordvoerder. Bij de veehouderijen die worden geruimd, lijkt het vooral te gaan om bedrijven met schapen en herten. Bij schapen duurt het volgens de woordvoerder van het ministerie langer om vast te stellen of er sprake is van besmetting. Bedrijven met varkens worden voorlopig niet geruimd maar alleen onderzocht omdat bij varkens snel kan worden geconstateerd of ze lijden aan mond- en klauwzeer.

Volgens voorzitter C. van Gisbergen van de Vakgroep Varkenshouderij van de landbouworganisatie LTO gaat het naar zijn inschatting om ongeveer tien bedrijven die zijn geruimd. Gisteravond had hij nog geen contact gehad met die bedrijven. Volgens Van Gisbergen zijn het "de ontwikkelingen in Engeland" die het ministerie ertoe hebben gebracht de zwaardere maatregelen te nemen.

De Britse regering heeft gisteren een totaal vervoersverbod voor vee afkondigd. Met die maatregel wil zij de verdere verspreiding van de uiterste besmettelijke mond- en klauwzeer een halt proberen toe te roepen. "Elk vervoer van vee in Groot-Brittannië zal de komende zeven dagen totaal stilgelegd worden," aldus minister Nick Brown van Landbouw. Varkens, runderen, schapen en geiten mogen niet getransporteerd worden. Ook de import van vee is verboden. Pluimvee, paarden en melk vallen niet onder de maatregel.

Gisteren werd een zesde geval van mond- en klauwzeer ontdekt, vlakbij de vermoedelijke bron van de ziekte. Onderzoekers van de veterinaire dienst denken dat die zich bevindt in het dorp Heddon-on-the-Wall, even buiten Newcastle in het noorden van Engeland. Daar werd gisterochtend een vijfde geval ontdekt. Zeker zeshonderd boerderijen zijn van de buitenwereld afgesloten om de uiterst besmettelijke ziekte te isoleren. The Times wist gisteren te melden dat de mogelijke uitbraak van de ziekte veroorzaakt zou zijn door een besmet pasteitje of sandwich dat door een varken is gegeten.


Zie ook:

Brinkhorst denkt aan noodvaccinatie (23 febuari 2001)
Engeland mijdt het platteland en staakt de jacht (23 februari 2001)
'Vlees was vroeger ongezonder' (23 februari 2001)
'Moet mijn boerderij nu ook in plastic?' (23 februari 2001)
Mond- en klauwzeer treft ook Argentinië (23 februari 2001)
Brinkhorst gelast alle runder- en varkensmarkten af (22 februari 2001)

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad