U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
PSV

PSV heeft uitstraling van kampioen in topper

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
ROTTERDAM, 26 FEBR. Welgeteld vier minuten en vijftien seconden had Erik Gerets gisteren nodig om duidelijk te maken wat hij van zijn elftal verwachtte in de topper tegen Feyenoord. ,,Mijn kortste wedstrijdbespreking ooit, tekenend voor de cohesie in onze selectie'', meende de Belgische trainer tevreden. De eenvoudige briefing vormde de inleiding voor de 2-1 zege van PSV in De Kuip. Het was voor het eerst sinds vijftien jaar dat de Eindhovenaren Feyenoord op eigen grondgebied versloegen.

Alle betrokkenen waren het er over eens dat dit resultaat niet doorslaggevend kon zijn voor de titelrace tussen beide teams. Daarvoor is de marge op de ranglijst – Feyenoord heeft één verliespunt achterstand op PSV – nog te klein. ,,Wij houden er rekening mee dat de competitie dit seizoen tot laatste dag spannend blijft'', zei doelpuntenmaker Patrick Paauwe van Feyenoord bijvoorbeeld.

PSV bevestigde gisteren het vermoeden dat de ploeg momenteel een beter geheel vormt dan zijn Rotterdamse tegenstrever. Hoewel Feyenoord-trainer Bert van Marwijk gisteren een andere mening was toegedaan, dit gebaseerd op een sterk half uur van zijn mansschappen in de eerste helft. De onderlinge sfeer die Gerets bij zijn spelers proeft uit zich op het veld in een sterk collectief. ,,Iedereen cijfert zich zoveel mogelijk weg voor het team'', aldus Gerets. Vandaar dat het zware programma dat de Brabanders kregen af te werken geen grote invloed had op de prestaties.

PSV speelde in tien dagen vier duels. De topper tegen Feyenoord zat wel heel dicht op de UEFA-Cupconfrontatie met Parma. PSV arriveerde donderdagnacht pas laat in Brussel en moest gisteren vroeg in de middag al weer vol aan de bak. Geen wonder dat PSV-voorzitter Van Raaij in de aanloop naar het duel in De Kuip daarover een klaagzang liet horen. Al zit hij als sectiebestuurslid in Zeist zelf het dichtst bij de competitieleider. Van Marwijk haalde zijn schouders op over de zware belasting waaraan de PSV'ers werden onderworpen. ,,Ik speel liever in een korte tijd veel wedstrijden met mijn sterkste elftal dan dat ik het rustig aan kan doen met blessures en schorsingen.'' Hij doelde daarbij op de personele problemen die zich bij Feyenoord steeds meer opstapelen. Paauwe en Bosvelt konden gistermiddag voor het eerst sinds lange tijd weer meedoen, maar het was duidelijk dat zij nog niet klaar waren voor de slag op het middenveld met Van Bommel en Vogel. Met name Bosvelt leed wat balverlies. Paauwe had zich zaterdag vier uur laten behandelen nadat zijn knie – hij heeft een scheurtje in de meniscus – nogal stijf aanvoelde. Daarnaast raakte Feyenoord in de tweede helft Van Wonderen (enkel) en Korneev (hamstrings) met blessures kwijt. Dat was van belang voor de wedstrijd, want na het wegvallen van deze pijlers vergrootte PSV zijn voorsprong tot 2-0. Feyenoord miste natuurlijk op de vleugels ook nog de geschorste Kalou en de niet speelgerechtigde Leonardo. Daardoor kon Feyenoord op de flanken tegen PSV weinig afdwingen.

Over het lot van Leonardo bestaat nog steeds grote onzekerheid. Hoewel de Braziliaanse tiener op 9 maart achttien jaar wordt, en hij dus als niet EU-gezetene in aanmerking komt voor een tewerkstellingsvergunning, is het Feyenoord volstrekt onduidelijk wanneer de linksbuiten weer kan worden opgesteld. Van Marwijk: ,,Dat kan morgen zijn, maar het kan ook nog maanden duren.''

Los van deze perikelen beschikt PSV in de breedte gewoon over een sterkere selectie. Van Nistelrooy maakt donderdag zijn opwachting in het tweede elftal en zal binnenkort Bruggink of De Jong en Kezman het vuur aan de schenen gaan leggen. En zowaar toverde Gerets gisteren ook nog de bijna vergeten Georgiër Georgi Gakhokidze tevoorschijn die op de linkerflank een kwartier lang leuke dingen liet zien. Er was een pittig gesprek aan deze invalbeurt vooraf gegaan. Daarin had Gakhokidze via een Russisch sprekende tolk zijn ongenoegen geuit over het feit dat hij in Eindhoven al sinds augustus 1998 in het verdomhoekje zit. Gerets: ,,Ik heb nog nooit iemand in een uur zoveel horen zeggen. In een aantal dingen had hij best wel gelijk. Communiceren vanwege de taalbarrière is met hem altijd een probleem geweest. Dit gesprek toonde aan dat ik in enkele opzichten te kort ben geschoten. Maar toen ik hem vandaag liet invallen wist ik dat hij me voor dit gebaar veel zou teruggeven.''

Van Marwijk vond dat Feyenoord de wedstrijd in de eerste tien minuten had verloren. Maar dat lag niet alleen aan het tamme begin van de Rotterdammers, PSV speelde in die fase superieur. Al was het doelpunt van Ooijer een zondagsschot. De bal daalde plotseling voor het doel en verraste Dudek. Na een kwartier herstelde Feyenoord zich en kreeg het in de resterende speeltijd van de eerste helft vier kansen. Paauwe beklaagde zich er achteraf over dat met name Tomasson en Smolarek niet voor het eigen succes hadden mogen gaan. ,,Als zij de bal voor hadden gegeven naar een medespeler, waren het zeker doelpunten geweest.''

De tweede helft leverde een rommelig spelbeeld op. Connolly verving Korneev en Van Vossen, die in verband met de snelheid van Heintze op rechts speelde, moest plaats maken voor de Zweed Elmander. Cruciaal was misschien wel het wegvallen van Van Wonderen. Zijn vervanger Van Gobbel, getergd ongetwijfeld vanwege zijn reserverol, zorgde onmiddellijk voor onrust. Na een onnodig vinnig duel met Kezman verdiende de PSV'er eigenlijk een vrije trap, maar arbiter Jol paste de voordeelregel toe. Via Lucius en Bouma kwam De Jong vrij voor het doel en dat betekende 0-2. Paauwe, die het in de eerste helft nog niet aandurfde vrije trappen te nemen, nam vijf minuten voor tijd wel achter de bal plaats. Met een prachtige strakke trap verkleinde hij de marge tot 2-1. Feyenoord kreeg weer hoop, maar het elftal was al te veel uit balans om nog op gelijke hoogte te komen.

Zo verstevigde PSV zijn koppositie. In december stonden de Eindhovenaren nog vier punten achter op Feyenoord. Na een belangrijke week, waarin ook de kwartfinales van de UEFA Cup werd gehaald, kregen de PSV'ers van Gerets twee dagen vrij om carnaval te vieren. ,,Ook een beetje eigen belang'', grinnikte de Belgische Limburger. Dit alles tot grote ergernis van de PSV'ers die zich vandaag moesten melden bij het Nederlands elftal voor de oefeninterland tegen Turkije.

NRC Webpagina's
26 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad