U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

SPD

Bündnis 90/Die Grünen

FDP


Duitse democratie


DE VERKIEZINGEN in Sleeswijk- Holstein zijn 'gefundenes Fressen' voor politicologen. Dat de rood- groene regering van de sociaal-democrate Heide Simonis in Kiel een overwinning heeft geboekt, staat buiten kijf. Dat deze zege een aangename bijkomstigheid is voor dezelfde coalitie van kanselier Schröder in Berlijn, die afgelopen jaar bij tussentijdse verkiezingen klap op klap moest incasseren, is eveneens onbetwistbaar. In die zin is de verkiezingsuitslag in de noordelijkste deelstaat van Duitsland niet bijster interessant. Maar daar ging het gisteravond niet om. In Sleeswijk-Holstein stond vooral het lot van de CDU en haar leiders op het spel.

De christen-democraten, geteisterd door zwartgeldaffaires en tot nu toe betrekkelijk stuurloos bij de zelfreiniging, hadden met de moed der wanhoop campagne gevoerd. De vraag was allang niet meer of de CDU onder leiding van Vol ker Rühe, een politicus die ex-kanselier Helmut Kohl in verschillende functies heeft gediend, in Sleeswijk-Holstein de strijd aan kon met de SPD van Simonis. Zou de partij onder de 35 procent zakken? Daar draaide het om. Dat nu is net niet gebeurd. De CDU reageerde dan ook opgelucht. Er gloort weer een basis voor herstel. Bovendien kan de landelijke partij, op grond van de nipte nederlaag in Kiel, voorkomen dat de Beierse zusterpartij CSU haar inbraakpogingen bij de christen-democraten in de rest van het land kan voortzetten.

ONDANKS AL DEZE jubelkreten heeft de CDU zich nog niet bevrijd uit het moeras waarin ze eind vorig jaar onverhoeds terechtkwam. De partij heeft daarom snel een leider nodig. Volgende maand moet daarover enige duidelijkheid ontstaan. Rühe heeft zich opgeworpen als kandidaat voor het partijvoorzitterschap tegenover de huidige secretaris-generaal Angela Merkel. Rühe vertegenwoordigt de traditionele, merendeels katholieke achterban van de CDU in het westen. Merkel presenteert zich als representant van het modernere, evangelische electoraat dat met name in het oosten voet aan de grond wil krijgen. Rühe liet gisteren onmiddellijk blijken dat de milde nederlaag in Kiel hem stimuleerde om de handschoen in Berlijn op te pakken. Voor Merkel op haar beurt is er ook bijna geen weg meer terug. Een harde machtsstrijd ligt in het verschiet en kan de christen-democraten nog de nodige schade berokkenen. Hoe stabiel haar kiezersvolk ook moge zijn, de partij heeft nog een lange weg te gaan.

Op de keper beschouwd, is dat vooral een probleem voor de top van de CDU. In Sleeswijk-Holstein is namelijk ook een ander signaal afgegeven. De zwartgeldaffaire heeft niet geleid tot massaal wegblijven van de kiezers noch tot een vlucht richting radicaal-rechts. Integendeel, de opkomst was relatief hoog en vooral de FDP profiteerde van de crisis in de CDU. Met andere woorden, de ontluistering van het 'systeem-Kohl' knaagt vooralsnog niet aan de wortels van de Duitse democratie.


Zie ook:

Machtsstrijd in CDU begonnen (17 februari 2000)
Aftreden Schäuble is nu onvermijdelijk (16 februari 2000)
De stoelendans in CDU is begonnen(16 februari 2000)
CDU voorlopig beboet met 41 miljoen mark (11 februari 2000)
Rol CDU in Hessen in opspraak (11 februari 2000)
Onderzoek CDU naar donaties stokt (5 februari 2000)
Meer zwart geld in CDU dan gedacht (25 januari 2000)
'Mitterrand gaf Kohl miljoenen voor campagne' (24 januari 2000)
'CDU is, ondanks alles, sterke partij' (22 januari 2000)
Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord (21 januari 2000)
Weinig begrip voor Helmut Kohl (21 januari 2000)
Kohl niet langer erevoorzitter CDU (19 januari 2000)
CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)