NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 28 januari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Moeten nieuwe leiders excuses maken voor eventuele fouten van vroegere leiders? Stem mee.
bolletje Politieke partijen in Profiel.
bolletje Dichter des Vaderlands
bolletje In de Digitale Leestafel deze week aandacht voor postmoderne egodocumenten en dure Superbowl commercials.
bolletje Suck en Slate in E-zines met gezag.
bolletje In het nieuws:
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Belastingplan 2001
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )


Sneeuw in Jeruzalem
JERUZALEM - Twee ultra-orthodoxe joden bidden bij de Klaagmuur in Jeruzalem. Een sneeuwstorm bracht gisteren 40 cm sneeuw in Jeruzalem. De Negev-woestijn was voor het eerst in 50 jaar besneeuwd.
(Foto AP)
* Euro uit de gratie op valutamarkt
De koers van de euro heeft vanmorgen een nieuw dieptepunt bereikt tegenover de Amerikaanse dollar, nadat de euro gistermiddag voor het eerst langdurig onder de koers van één dollar per euro was gedaald.

* Excuses Kok aan joodse gemeenschap
Premier Kok wil de joodse gemeenschap toch excuses aanbieden voor het onrecht dat joodse overlevenden na de oorlog door de Nederlandse regering en samenleving is aangedaan. Eerder deze week ging Kok niet verder dan de "kille ontvangst" van de joden "te betreuren".

* Doos van Pandora geopend
Met het rapport van de Commissie-Van Kemenade op tafel staat het rijk voor de vraag of de voorgestelde vergoeding aan de joodse gemeenschap voldoende is.

* 'Kohl liet geld bij Flick-concern in pakjes ophalen'
Helmut Kohl liet zijn secretaresse Juliane Weber in de jaren zeventig persoonlijk pakjes geld ophalen bij het staalconcern Flick. De clandestiene partijdonaties van 25.000 mark of meer werden verzorgd door de toenmalige Flick-manager Eberhard von Brauchitsch.

* Contact in zaak erven Malevitsj
De 25 erfgenamen van de Russische schilder Kasimir Malevitsj (1879-1935) hebben via hun New-Yorkse advocaat contact opgenomen met het Stedelijk Museum in Amsterdam. In een brief aan directeur Rudi Fuchs vragen zij om een gesprek over de Malevitsj-collectie in het museum.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
De euro is het
papier niet waard
waarop-ie nog
niet gedrukt is

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Alleen de nachtbus waagt nog de reis naar roerig Atjeh
President Wahid van Indonesië hoopt het rebelse Atjeh binnenboord te houden door berechting van ontspoorde militairen, financiële concessies en beperkte repressie. Maar hoe vast is de harde hand? Met de nachtbus door Atjeh.

* Clinton: toestand VS beter dan ooit
President Clinton ontvouwde gisteren zijn plannen voor het laatste jaar van zijn presidentschap, en hielp en passant Al Gore, zijn favoriet voor zijn opvolging, een handje.

* Egyptische vrouw makkelijker van man af
Het Egyptische parlement heeft deze week, ondanks veel tegenstand uit conservatieve hoek, een nieuwe familiewet aangenomen. Deze maakt het Egyptische moslim-vrouwen mogelijk om snel te scheiden.

* 'Voorzitter CTSV moet opstappen'
Voorzitter W. Scherpenhuijsen Rom van de toezichthouder op de sociale zekerheid CTSV, moet zijn functie neerleggen. Dat zegt Kamerlid Schimmel van D66.

* Uilenberg en Schaap mogen nog niet fluiten
De scheidsrechters Jaap Uilenberg en Wout Schaap mogen voorlopig nog geen wedstrijden in het betaald voetbal fluiten. De arbiters, die twee weken geleden een hoger beroep tegen de KNVB over de leeftijdsgrens wonnen, zakten gisteren voor de spelregeltoets.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Nieuwe belastingen...
Het dynamische duo Zalm en Vermeend heeft het voor elkaar gekregen. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer is akkoord gegaan met een van de belangrijkste wetgevende activiteiten van het tweede kabinet-Kok, de herziening van het belastingstelsel.
C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Opdat hun naam niet wordt uitgewist
Isaac Lipschits is de initiatiefnemer van een ambitieus project op internet. Het leven van alle joden in Nederland aan de vooravond van deportaties wordt gereconstrueerd.

B O E K E N
* Emancipatie als buitenkans en catastrofe
Het rapport-Van Kemenade over de genoegdoening aan Nederlandse joden na de Tweede Wereldoorlog is een zoveelste poging het onrecht dat de Europese joden is aangedaan, te verzachten.

B O E K E N
* Werkende weg verdwenen
Wie is Ruud Lubbers? Het is een enigzins wonderlijke vraag over een man die maar liefst eenentwintig jaar in de nationale politieke arena verbleef en twaalf jaar daarvan premier was.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )