U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Euro.nl

Europese Centrale Bank

Dossier Euro (juni 1998)


Euro uit de gratie op valutamarkt

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 28 JAN. De koers van de euro heeft vanmorgen een nieuw dieptepunt bereikt tegenover de Amerikaanse dollar, nadat de euro gistermiddag voor het eerst langdurig onder de koers van één dollar per euro was gedaald.

Vanmorgen moest de munt verder terug tot 0,9832 dollar per euro.

Omgerekend naar guldens steeg de dollar tot 2,24 gulden. Dat is de sterkste dollarkoers sinds juni 1989.

Op de valutamarkt was de Europese munt vanmorgen volledig uit de gratie. "De euro heeft het marktsentiment tegen", zei R. Scholten van Rabo International over de koersval. Beleggers verwachten volgens hem bovendien in meerderheid dat de Amerikaanse centrale banken volgende week de geldmarktrente zullen verhogen, hetgeen de dollar aantrekkelijker maakt.

De Europese Centrale Bank, die het rentebeleid voor de eurolanden voert, vergadert volgende week ook, maar verwacht wordt dat de Europese geldmarktrente nog niet omhoog gaat.

In een reactie op de zwakke euro steeg op de obligatiemarkt de langlopende rente, op tienjaars-staatsobligaties, tot boven de 5,8 procent. Deze rentevoet, die leidend is voor de hypotheekrente in Nederland, bereikte daarmee het hoogste niveau sinds mei 1997. Handelaren gingen er vanmorgen vanuit dat de eurokoers nog verder kan dalen. Hoewel de meeste analisten, en ook de Europese Centrale Bank (ECB) zelf, van mening zijn dat de eurokoers in de loop van dit jaar aantrekt als de Europese economische groei in een versnelling raakt, zijn er risico's op de korte termijn. E. Welteke, de president van de Duitse Bundesbank en lid van de raad van bestuur van de ECB, noemde de zwakte van de euro vanmorgen "een psychologisch probleem". Hij wilde niet ingaan op vragen over mogelijke steunaankopen van euro's voor dollars door de ECB. De Franse centrale bankier en ECB-bestuurslid Trichet herhaalde vanmorgen de officiële visie dat "de euro een sterk potentieel (heeft) om te stijgen". Eerder deze week zei echter de Duitse minister van Financiën, Eichel, dat de ECB zijn rentes niet moet verhogen om het Duitse economische herstel niet in de wielen te rijden. Conflicterende uitspraken over de euro droegen volgens analisten ook begin vorig jaar bij tot de verzwakking van de munt, die toen zijn bestaan begon op een koers van 1,17 dollar per euro.

Een woordvoerder van de Europese Commissie liet vanmorgen weten niet te verwachten dat de ministers van Financiën van de Europese Unie, die komende maandag vergaderen, zich over de eurokoers zullen uitspreken.

De woordvoerder van de Commissie zei ook dat de zwakke euro geen gevaar inhoudt voor oplopende inflatie. Eerder deze week bleken de Duitse invoerprijzen in december met meer dan 8 procent te zijn gestegen. De gemiddelde inflatie in de eurolanden liep in december op tot 1,7 procent, tegen rond de 1 procent in het grootste deel van vorig jaar.

NRC Webpagina's
28 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)