U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Voetbal.nl

Uilenberg en Schaap mogen nog niet fluiten

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 JAN. De scheidsrechters Jaap Uilenberg en Wout Schaap mogen voorlopig nog geen wedstrijden in het betaald voetbal fluiten. De arbiters, die twee weken geleden een hoger beroep tegen de KNVB over de leeftijdsgrens wonnen, zakten gisteren voor de spelregeltoets.

De voetbalbond wees vorig seizoen de 49-jarige Uilenberg en de 47- jarige Schaap af op grond van hun leeftijd. Daarop spanden zij en de belangenvereniging scheidsrechters betaald voetbal (BSBV) een kort geding aan tegen de bond. In hoger beroep bepaalde het Amsterdamse gerechtshof twee weken geleden dat leeftijd niet langer als criterium bij het aanwijzen van scheidsrechters mag gelden. Volgens het hof beschikt de voetbalbond over een uitgebreid aantal adequate meetinstrumenten om de geschiktheid van een scheidsrechter voor het leiden van wedstrijden in het betaalde voetbal vast te stellen.

Uilenberg en Schaap moesten gisteren zodoende net als assistent- scheidsrechter Jan Kardol een medische keuring, een conditietest en een spelregeltoets ondergaan om terug te mogen keren op de velden. Uilenberg en Schaap slaagden weliswaar voor de conditietest, maar maakten te veel fouten bij vragen over de regels van het voetbal. Kardol kwam enkele meters te kort bij de conditietest. Over twee weken moeten de arbiters op herhaling.

Bij de conditietest vielen naast Kardol ook Daamen, Herman van Dijk, Tjibbe van Dijk, Kloeg, Koster, Van Loen, Van Meerkerk, Oskam en Verwoort af. Voor de spelregeltoets zakten naast Uilenberg en Schaap ook Brekelmans.

Jaap Uilenberg was na afloop van de spelregeltest onthutst over de vragen die hij moest beantwoorden. Van de tien vragen had de 49-jarige arbiter er vijf fout. Twee fouten te veel. "Dit is heel wrang. Ik doe die testen al achttien jaar en ik ben nog nooit gezakt. Deze vragen waren overdreven moeilijk. Echt van die gezochte dingen. Een speler slaat een grensrechter neer terwijl de bal op het middenveld is. Waar en wat voor vrije trap moet er dan genomen worden? Dat komt dus nooit voor. Als ze de volgende keer weer met dat soort vragen komen, hoef ik niet eens meer te beginnen", zei Uilenberg.

Schaap noemde de vragen ook moeilijker dan voorheen. Schaap: "Ze gingen over dingen die je normaal nooit tegenkomt. Ik zie er de voordelen maar van in. Mijn conditie was goed genoeg. Nu kan ik lekker twee weken onderuit op de bank de spelregels gaan leren. Laat ik over één ding duidelijk zijn: We laten ons niet afstoppen."

De belangenorganisatie scheidsrechters betaald voetbal (BSVB) wil dat de KNVB binnen een week Uilenberg en Schaap de gelegenheid geeft herexamen te doen. "De vragen over de spelregelkennis aan Uilenberg c.s. waren puur theoretisch van aard. Zeker in vergelijking met de toets die de andere scheidsrechters uit het betaalde voetbal tien dagen geleden op Cyprus moesten afleggen. Die waren honderd procent op de praktijk gericht", zei BSVB-voorzitter Arie Treffers vanmorgen.


Zie ook:

Gerechtshof: leeftijdsgrens scheidsrechters onrechtmatig (13 januari 2000)
'KNVB discrimineert arbiters op leeftijd' (13 augustus 1999)

NRC Webpagina's
28 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)