U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

'Kohl liet geld bij Flick-concern in pakjes ophalen'

Door onze correspondent MICHèLE DE WAARD
BERLIJN, 28 JAN. Helmut Kohl liet zijn secretaresse Juliane Weber in de jaren zeventig persoonlijk pakjes geld ophalen bij het staalconcern Flick.

De clandestiene partijdonaties van 25.000 mark of meer werden verzorgd door de toenmalige Flick-manager Eberhard von Brauchitsch. De praktijk om gelden te vergaren bij de industrie, twintig jaar later opnieuw aktueel, wordt door Von Brauchitsch beschreven in zijn recente memoires Der Preis des Schweigens. "Helmut Kohl heeft me regelmatig gebeld en alleen gezegd: 'Juliane kommt'. Dan kwam mevrouw Weber en vertelde me dat in een partij-afdeling een vertrouwensman van Kohl moest worden ondersteund. Mevrouw Weber wachtte tien minuten tot ik het geld had gehaald", schrijft hij. Zeker vier keer kwam Kohls vertrouweling bedragen tot 50.000 mark ophalen. Von Brauchitsch werd in 1987 door de rechtbank in Bonn vrijgesproken van corruptie, maar wegens belastingontduiking veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf, die hij afkocht. Kohl had in een verhoor bij een onderzoekscommissie een black-out; een strafklacht tegen hem werd ingetrokken. Een aantal hoofdrolspelers in de huidige affaire-Kohl blijken dezelfden te zijn als in de Flick-affaire, die in 1975 aan het rollen kwam. Juliane Weber, die nog altijd Kohls secretaresse is, staat hoog op de lijst van personen die verhoord zullen worden door de parlementaire commissie die de zwartgeldaffaire bij de CDU onderzoekt.

De affaire-Flick was het grootste financiële schandaal in het naoorlogse Duitsland. Flick had politici dusdanig met giften weten te paaien dat het concern over de verkoop van een pakket Daimler-aandelen ter waarde van 1,9 miljard mark geen enkele pfennig belasting hoefde te betalen. Het onderzoek naar de zaak, dat de belastingdienst en justitie ruim negen jaar kostte, bracht een ingenieus netwerk van witwascentrales bij de politieke partijen CDU, CSU en FDP aan het licht. Via de Staatsbürgerliche Vereinigung, opgericht om de markteconomie te bevorderen en het socialisme te bestrijden, werd tussen 1969 en 1980 ruim 200 miljoen mark van het bedrijfsleven naar de partijen gesluisd. Vermoed wordt dat de 20 miljoen die de CDU in Hessen op rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein heeft gezet, ook van de Staatsbürgerliche Vereinigung afkomstig zijn.


Zie ook:

Meer zwart geld in CDU dan gedacht (25 januari 2000)
'Mitterrand gaf Kohl miljoenen voor campagne' (24 januari 2000)
'CDU is, ondanks alles, sterke partij' (22 januari 2000)
Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord (21 januari 2000)
Weinig begrip voor Helmut Kohl (21 januari 2000)
Kohl niet langer erevoorzitter CDU (19 januari 2000)
CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
28 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)