U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CTSV

PinkRoccade


'Voorzitter CTSV moet opstappen'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 28 JAN. Voorzitter W. Scherpenhuijsen Rom van de toezichthouder op de sociale zekerheid CTSV, moet zijn functie neerleggen. Dat zegt Kamerlid Schimmel van D66.

Volgens Schimmel had Scherpenhuijsen Rom zijn bijbaan bij automatiseerder PinkRoccade neer moeten leggen voordat dat bedrijf bekend maakte de automatiseringspoot van uitvoerder GAK over te nemen.

Ook de andere coalitiepartijen PvdA en VVD vinden de dubbelfunctie van Scherpenhuijsen Rom "ontoelaatbaar". PinkRoccade nam onlangs voor 400 miljoen gulden de automatiseringspoot van het GAK (een van de uitvoeringsinstanties) over. Het CTSV houdt zich bezig met het toezicht op de WW- en WAO-uitkeringen, het GAK voert deze diensten uit.

Schimmel vindt dat Scherpenhuijsen Rom zijn nevenfunctie al voor het bekend worden van de verkoop had moeten neerleggen. De integeriteit van de toezichthouder is nu toch aangetast, stelt zij. Volgens D66 vervulde Scherpenhuijsen Rom een dubbelrol, maar is het te vroeg om hem nu al de laan uit te sturen.

PvdA en VVD zijn milder in hun oordeel, maar menen dat een dergelijke vermenging van functies niet door de beugel kan.

In een brief aan de Kamer heeft verantwoordelijk staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) inmiddels laten weten dat Scherpenhuijsen Rom zijn nevenfunctie als voorzitter van de Raad voor Commissarissen bij PinkRoccade op 24 januari heeft neergelegd.

Pas toen de overname bekend werd heeft Hoogervorst contact gezocht met Scherpenhuijsen Rom. Onder druk van de staatssecretaris legde de CTSV- voorzitter zijn bijbaan neer. Ook is afgesproken dat hij zich niet meer zal bemoeien met de beoordeling van de geplande verkoop van de automatiseringspoot van het GAK.

Het CTSV heeft teleurgesteld gereageerd op de ontstane commotie. "We hebben er altijd alles aan gedaan om belangverstrengeling te voorkomen", aldus een woordvoerder van Scherpenhuijsen Rom. Het CTSV stelt dat zijn voorzitter al voordat die naar de toezichthouder kwam de functie bij PinkRoccade bekleedde. , ,De staatssecretaris was daar van op de hoogte, dat zijn openbare gegevens", aldus de woordvoerder. Scherpenhuijsen Rom heeft zijn functie uiteindelijk toch neergelegd omdat door de publiciteit daarover alsnog de schijn van belangenverstrengeling gewekt werd.

Het feit dat hij zich niet meer bemoeit met de geplande overname van de GAK-poot, heeft volgens het CTSV niets te maken met het gesprek met Hoogervorst. " We hebben al jaren een gedragslijn die voorschrijft dat de voorzitter zich daar niet mee bezig mag houden."

NRC Webpagina's
28 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)