U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Webwereld
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Webwereld

Nieuwsquiz
De NCRV zoekt via het Web kandidaten voor de traditionele Nationale Nieuwsquiz. Het televisieprogramma waarin Harmen Siezen nieuwsmakers en nieuwsconsumenten test op hun kennis van het nieuws van 1998, wordt rond de jaarwisseling uitgezonden. Op de NCRV-site staat een formulier met tien vragen (Welke bekende schrijfster werd in april 80? Bij welke club werd Gullit ontslagen?). Bezoekers die alle vragen goed beantwoorden, worden uitgenodigd voor een tweede ronde. De sluitingsdatum is 10 november.
(www.ncrv.nl/nieuwsquiz)
23 oktober 1998

'Putting America first'
Ook Amerikanen kennen een variant van 'Eigen volk eerst'. Onder het motto 'Putting America first' gaat een groepje boze Amerikanen op een zeer professioneel ogende website te keer tegen alles wat zij on-Amerikaans vinden: van homo's en emigranten tot vrouwenemancipatie en het IMF. De moord op een homoseksuele student, onlangs in Wyoming, is op de site aanleiding voor een pleidooi tegen de antidiscriminatiewetgeving.
(www.theamericancause.org)
22 oktober 1998

Thinkquest
Met een tweetalige website over vulkanen heeft Jeroen Jansen (17) de Nederlandse finale van Thinkquest gewonnen, een internationale wedstrijd voor scholieren. Samen met twee jongeren uit Singapore en Washington heeft Jeroen een educatieve site ontworpen, die nu meedingt naar de hoofdprijs van de ontwerpwedstrijd. Naast informatie over vulkanen zijn er ook ook spelletjes en strips.
(hyperion.advanced.org/17457)
21 oktober 1998

Dinosaurussen
Discovering Dinosaurs is de naam van de nieuwste themasite van Britannica Online, de digitale tak van de Encyclopedia Britannica. Onderwerp van de zeer mooi vormgegeven site is onze preoccupatie met dinosaurussen. De evolutie in het denken over dinosaurussen sinds 1820 wordt beschreven. In de vorige eeuw beschouwde men de dieren als oppermachtige gevechtsmachines, tegenwoordig ligt de nadruk hun sociale eigenschappen.
(dinosaurs.eb.com)
20 oktober 1998

Echelon
De VS tappen onder de codenaam Echelon stelselmatig het Europese telefoon-, fax- en e-mailverkeer af. Deze bevindingen staan in een rapport dat in opdracht van het Europees Parlement werd opgesteld. Het Parlement sprak zijn afkeuring uit over de Amerikaanse afluisterpraktijken. Onlangs verscheen een aanvulling op het rapport, waarin wordt gewaarschuwd voor een ander grootschalig afluisternetwerk, het zogeheten EU-FBI global surveillance plan. Beide rapporten vindt u op de NRC Webpagina's
(www.nrc.nl/stoa)
19 oktober 1998

Virtual Art Museum
A Virtual Art Museum is de naam van de enorme website van de Amerikaanse Carol Gerten. Sinds 1996 heeft zij een collectie van meer dan 6.000 reproducties van schilderijen aangelegd. Van erg bekende schilders als Rembrandt en Van Gogh zijn er ook biografieën. Ook is er een alfabetisch overzicht en een tijdbalk. De site heeft in verscheidene landen 'mirrors' (plaatselijke kopieën van de bestanden), om de verbindingen snel te houden. Dat is ook nodig want de meeste plaatjes zijn erg zwaar en ook de indeling is niet zo efficiënt.
(sunsite.unc.edu/cgfa)
16 oktober 1998

National Geographic
Net nu bijna zeker is dat de kroningsmantel van Toetanchamon is gevonden, komt de webeditie van National Geographic met een special over de farao. In de serie 'klassiekers' is het dagboek te lezen van de correspondent die in februari 1923 de opening van het graf bijwoonde. Uiteraard is het verhaal opgesierd met de nodige filmpjes en achtergrondinformatie. Wat (nog) ontbreekt: meer nieuws over die kroningsmantel.
(www.nationalgeographic.com)
15 oktober 1998

Razormag
Jazz, hiphop en dance lijken meer op elkaar dan je zou denken, aldus een artikel in Razor Magazine. Bij die drie muziekstijlen gaat het vooral om spontaniteit en interactie met het publiek. De 'nieuwe jazz' is zelfs een mengeling met hiphop en dance. Het aantal beats per minuut is dan ook hoger. In het oktobernummer staan verder reportages over Indonesië tijdens de rellen van afgelopen zomer en het onaardse landschap in Zuid-Dakota.
(www.razormag.com)
14 oktober 1998

Computerbeveiliging
Internet verbindt de hele wereld met elkaar. Soms wordt dat contact al te intiem, want computers en programma's zijn vaak zo lek als een mandje. De browsers Netscape en Explorer stellen Internetgebruikers in staat elkaar vertrouwelijke informatie te ontfutselen. Daarnaast waart een virusachtig programma rond dat computers wagenwijd open zet. In Dossier Computerbeveiliging artikelen over recente cyberinbraken en tips voor veilig surfen.
(www.nrc.nl/W2/Lab/Beveiliging/inhoud.html) 13 oktober 1998

Eerste Kamer
Op de website van de Eerste Kamer kunnen nu ook de integrale teksten van de door de Senaat gedrukte parlementaire stukken worden geraadpleegd. De verslagen, memories van antwoord, brieven en voorstellen van wet die de Eerste Kamer behandelt, zijn online opvraagbaar nadat ze op papier zijn verschenen. De teksten zijn te bekijken, te doorzoeken en af te drukken met behulp van het gratis programma Acrobat-reader.
(www.eerstekamer.nl)
12 oktober 1998

E-mail uit New York
Silicon Alley is de benaming voor de wereld van de nieuwe media in New York. Terwijl het in het Californische Silicon Valley om technologie en industrie gaat, wordt in New York inhoud ('content' is de term) gemaakt voor Internet. Uitgevers en journalisten maken er websites om te lezen, niet om technische foefjes te demonstreren. Internetjournalist Jeroen van Bergeijk doet in zijn column E-mail uit New York, die wekelijks op de NRC Webpagina's verschijnt, verslag van de gebeurtenissen in Silicon Alley.
(www.nrc.nl/W2/Lab/NY)
9 oktober 1998

Domain Games
Het probleem met de namen van Internetdomeinen is nog steeds niet opgelost. De Amerikaanse regering heeft het contract van Network Solutions met twee jaar verlengd. Het bedrijf heeft de opdracht gekregen een nieuwe infrastructuur voor de registratie op te zetten. Op de Domain Games kan gezocht worden naar namen die nog vrij zijn. De site laat ook real time zien welke domeinen vrijkomen en welke net geregistreerd zijn.
(www.domaingames.com)
8 oktober 1998

Rights for all
Amnesty International beschuldigt Amerika van schending van de mensenrechten. In het rapport Rights for all bekritiseert de organisatie de toestand in gevangenissen en de vele ter dood veroordelingen. Volgens Amnesty komen seksueel misbruik, nodeloos geweld en racisme veel voor in Amerikaanse gevangenissen. Het rapport staat op de speciale Rights for all-site, met ook een oproep tot protest tegen de doodstraf.
(www.rightsforall-usa.org)
7 oktober 1998


Zie ook:

Out of control
Popcultuur aan het eind
van het millennium

Link fm
Muziek op Internet

 Ik wil weten wat er gebeurd is
Josephine Jasperse maakt Internet-monument voor haar verdronken zus

Hyperlinks uit een hamsterdoolhof
De Internet-experimenten van de New York Times

Ik kom een grote roze haai tegen, die een Engels jongetje van 14 blijkt te zijn
Driedimensionale werelden

Superworklurk kan snorkelend typen
Virtuele dubbellevens

Salariskompas
,,Uw werkgever weet wat u waard bent. Nu uzelf nog.'' Zo kondigt weekblad Intermediair het Salariskompas aan, een interactieve site waarmee hoger opgeleiden kunnen bekijken of ze niet onderbetaald worden. Het kompas bevat de salaris- en opleidingsgegevens van 18.500 werknemers. Volgens de Loopbaanenquête, die er ook te raadplegen is, zijn starters iets beter te spreken over hun beloning dan vorig jaar.
(www.intermediair.nl)
6 oktober 1998

Newsweek
Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek opende onlangs een website. Alle artikelen die in de Amerikaanse en de internationale edititie van het weekblad verschijnen, zijn gratis te lezen. Newsweek op het web wordt dagelijks geactualiseerd. In het archief, eveneens gratis, kan gezocht worden naar artikelen en persberichten van AP. De ongeveer honderd redacteuren van Newsweek worden in korte biografieën aan de lezer voorgesteld.
(www.newsweek.com)
5 oktober 1998

Moviesounds
Van een flink aantal films is op de Moviesounds-site in .wav-formaat korte dialoogjes en one-liners te vinden. Van recente films als Austin Powers (,,Groovy baby, yeah!'') tot 'klassiekers' als Flash Gordon (,,Flash, I love you, but we only have 14 hours to save the earth!'') en Ghostbusters (,,I think we better split up.'' ,,Good idea. Yeah... we can do more damage that way.''). Een nadeel is de grote hoeveelheid reclame. Dat het om een inititatief van Reel.com gaat, dat zich de grootste videowinkel ter wereld noemt, zal daar niet vreemd aan zijn.
(www.moviesounds.com)
2 oktober 1998

Scooby Doo
Voor het eerst in zeven jaar is er een nieuwe Scooby Doo-film uitgekomen. Scooby Doo on Zombie Island wordt gepromoot met een uitgebreide website waarop een 'sneak preview' te zien is en de plot al verraden wordt. In de spelletjeskamer wordt de bezoeker uitgenodigd de bange hond Scooby snacks te voeren. Wie de laatste tijd genoeg oude afleveringen van Scooby Doo heeft gezien, zal geen moeite hebben met de trivia quiz.
(www.scoobydoobydoo.com)
1 oktober 1998

Rembrandt aan de Amstel
De tentoontstelling 'Rembrandt aan de Amstel' in het Amsterdamse Gemeentearchief laat ongeveer 60 tekeningen van Rembrandt zien. Op de website is een deel daarvan aanwezig. Sommige delen van Amsterdam lijken sinds de 17e eeuw nauwelijks veranderd. Daarnaast is er een mooi vormgegeven interactief memory-spel. Al klikkende moeten er paren Rembrandt-tekenigen verzameld worden. Met ook discussies over o.a. de aankoopprijzen.
(www.amsterdam.nl/gemeentearchief)
30 september 1998

Koning Hussein van Jordanië
Koning Hussein van Jordanië heeft zijn eigen website. De koning gelooft in vrede door communicatie. Internet zal in de toekomst een grote rol spelen bij het slechten van barrières tussen volkeren, aldus de koning. Om deze gedachte te onderstrepen bevat het digitale paleis interviews en artikelen in verschillende talen. Opmerkelijk genoeg is de site alleen te bezoeken met versie 4 van Microsoft Explorer of Netscape.
(www.hussein.gov.jo)
28 september 1998

Mohamed Al Fayed
Mohamed Al Fayed, de vader van Dodi, heeft een Internetsite gelanceerd die binnenkort een database moet bevatten met ongeveer 5000 artikelen over zijn 'interessante leven' en die doorzocht kan worden op bijvoorbeeld auteur en datum. Ook zullen alle artikelen worden opgenomen over zijn zoon en diens verhouding met Diana. Vooralsnog biedt Alfayed.com weinig: een overzicht van Dodi's favoriete Diana-foto's en een interview met Mohamed zelf. De site is ook nog niet erg betrouwbaar. De kans is groot dat de computer erdoor crasht.
(www.alfayed.com)
25 september 1998

AltaVista Discovery
Iedereen raakt wel eens een e-mail of een belangrijk document op zijn eigen computer kwijt. De zoekmachine AltaVista heeft een gratis programma uitgebracht waarmee je je eigen computer kunt doorzoeken. AltaVista Discovery (305 kilobytes) indexeert alle woorden op de harde schijf en gebruikt de op de computer aanwezige browser om gevonden documenten (teksten, spreadsheets, e-mailberichten) te laten zien.
(discovery.altavista.com)
24 september 1998

Resignation.com
De domeinnaam Resignation.com laat weinig te raden over. Op deze website roept columnist Arianna Huffington, die onder meer voor de Los Angeles Times schrijft, president Clinton op af te treden. Huffington, die bekend staat om haar voorkeur voor de Republikeinen, nodigt websurfers uit een digitale petitie voor Clintons aftreden te ondertekenen. Veel Republikeinse politici hebben Huffingtons lijst getekend. Verder op Resignation.com toepraken van andere afgetreden politici, onder wie Richard Nixon.
(www.resignation.com)
21 september 1998

Virtuele ark van Noach
Vijftig voorwerpen, instanties, verworvenheden, vervoers- en levensmiddelen die 'mee' moeten naar de 21e eeuw staan op Fifty Things, een soort virtuele ark van Noach. De lijst wordt iedere maand verbeterd. Internetgebruikers kunnen hun favoriete wet, huishoudelijk apparaat of dier insturen. Voor elke nieuw onderdeel vervalt een ander. Momenteel bevat Fifty Things onder meer chocola, de trein, poëzie en het ANC.
(www.fiftythings.com)
17 september 1998

Amnesty Film Festival
Vandaag begint in Amsterdam en Groningen het Amnesty Film Festival. Een van de thema's dit jaar is 'jongeren en mensenrechten'. Op de site van Amnesty International vindt u het programma van het festival, een alfabetisch overzicht van de vertoonde speelfilms en documentaires en van de voor de Amnesty Award genomineerde filmmakers. Bezoekers kunnen hun eigen recensie op de site plaatsen.
(www.dds.nl/~festival)
16 september 1998

Legendes
Legends is een uitstekende site met informatie over onder meer Robin Hood, King Arthur en Shakespeare. Robin Hood is in de loop van de geschiedenis van een boer in een edelman veranderd. Het verhaal stamt uit de 13e eeuw. Legends bevat verwijzingen naar verschillende onderzoeksprojecten van universiteiten over legenden en volksverhalen. Ook sprookjes en ballades komen aan bod, voor zover ze op legenden berusten.
(www.legends.dm.net)
15 september 1998

Internet Movie Database
De Internet Movie Database (IMDB) is vernieuwd. De meest complete filmgids van Internet heeft een overzichtelijker lay-out gekregen, waardoor het makkelijker is informatie te vinden over films, acteurs of regisseurs. Bovendien is IMDB uitgebreid met een nieuwsrubriek die dagelijks wordt ververst. Daarin staat vandaag dat de videoverkoop van Titanic achterblijft bij Disney's Lion King. In de eerste week werden 'slechts' 12 tot 15 miljoen exemplaren verkocht, tegenover 20 miljoen exemplaren van de Lion King.
(www.imdb.com)
11 september 1998

Village People
De Village People, die wereldwijd scoorden met nummers als 'YMCA' en 'Go West', hadden zo'n 15 jaar geleden hun laatste hit. Toch treden ze nog steeds veelvuldig op. En sinds kort hebben ze ook een officiële website, waar iedereen voor 99 dollar levenslang lid van de fanclub kan worden. Volgens de recensies die opgenomen zijn op de site - alleen positieve uiteraard - zijn de optredens nog altijd 'fabulous' en brilliant'.
(www.villagepeople-official.com)
10 september 1998

Mark Rothko
Wie van het werk van de Russisch-Amerikaanse schilder Mark Rothko (1903-1970) houdt, kan zijn hart ophalen op de site van de National Gallery of Art in Washington. Daar is een buitengewoon fraai vormgegeven en zeer informatieve tentoonstelling van het werk van Rothko te zien. Veel reproducties en foto's van de schilder in zijn atelier geven een goed overzicht van Rothko's werk.
(www.nga.gov/feature/rothko/rothkosplash.html)
9 september 1998

Kinsey Institute
Het Kinsey Institute viert zijn 50ste verjaardag. In 1948 verscheen de voor die tijd opzienbarende studie Sexual Behavior in the Human Male van Alfred Kinsey, waarvoor 5300 mannen werden geïnterviewd over seks. De site bevat een kleine tentoonstelling met foto's van Kinsey's Sex Research Project en informatie over de interview-methode. Ook Kinsey's collectie homo-erotische foto's is te zien.
( www.indiana.edu/~kinsey/anniversary.html)
8 september 1998

Slechthorenden
Nederland telt ongeveer 1,3 miljoen slechthorenden. De website van de negentig jaar oude Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden bevat tips voor de omgang met goedhorenden ('wees geduldig') en informatie over mobiel telefoneren. Aan de hand van een aantal vragen over het volume van de televisie, de hoorbaarheid van de deurbel en gefluister op afstand bepaalt de test hoe het er met uw gehoor voor staat.
(www.nvvs.nl)
7 september 1998

Sexuality Database
De 'Sexuality database', een online handboek over seks, bevat een apart gedeelte over mannen (met informatie over impotentie en Viagra) en een over vrouwen. Ook wordt er ingegaan op 'populaire thema's' als abortus en 'gays' - wat geen synoniem blijkt te zijn voor homoseksuelen. Hoewel Internet meer mogelijkheden biedt dan de drukpers, wordt daar bij de 'Sexuality database' nauwelijks gebruik van gemaakt. Het bestand kan wel met een zoekmachine worden doorzocht, maar verder zijn er slechts lange lappen tekst.
(www.sexualitydata.com)
4 september 1998

HotWired
HotWired, het digitale bijvoegsel van het Internet-tijdschrift Wired, is gerestyled. Het vier jaar oude elektronische magazine opent nu dagelijks met het belangrijkste Internetnieuws en oogt wat minder bont dan voorheen. In het archief is een overzicht van oude rubrieken te vinden in de oorspronkelijke lay-out. Wat opvalt is dat HotWired zich steeds meer op de gemiddelde webconsument is gaan richten en minder op de digerati (cyber-elite) van het eerste uur.
(www.hotwired.com)
3 september 1998

Onbekende variant HIV
Franse onderzoekers zeggen een onbekende variant van het HIV-virus te hebben ontdekt. Deze komt volgens de onderzoekers meer in de buurt bij het virus dat bij chimpansees voorkomt dan de bekende varianten. Of deze variant wijdverbreid is, wordt nog onderzocht. Wel vrezen de onderzoekers dat de aids-tests deze mogelijk niet herkent. Op de site van de American Medical Association is het laatste nieuws over het onderzoek te lezen.
(www.ama-assn.org)
2 september 1998

Anne Frank
Anne Frank was onlangs volop in het nieuws door de vijf onbekende dagboekpagina's. Het Anne Frank Fonds kondigde aan naar de rechter te stappen omdat Nederlandse kranten, waaronder NRC Handelsblad, de integrale tekst ervan publiceerden. Op de officiële Anne Frank-sites was niets te merken van de commotie. (www.annefrank.nl en www.annefrank.com)
1 september 1998

NRC Webpagina's
11 september 1998

Archief:

Op zoek naar betere lezer
(10 oktober 1998)

Digitale felicitaties
(9 oktober 1998)

Lady Luck grijnst op Internet
(29 september 1998)

Web kan Lewinsky-drukte aan
(22 september 1998)

Journalist tussen zijn lezers
(19 september 1998)

Surfen tussen de 'babes'
(16 september 1998)

Illustrated Man leeft weer
(18 augustus 1998)

Suburbia in webland
(4 augustus 1998)

Uit de kast op het Web
(1 augustus 1998)

Bloedbad Britannica
(21 juli 1998)

De siliconen revoluties
(7 juli 1998)

Digitaal toerisme
(23 juni 1998)

Zwerven onder Amsterdam
(9 juni 1998)

Ex-hackers worden voorzichtiger
(23 mei 1998)

Surfen zoals God het bedoelde
(12 mei 1998)

Zonder Billy sterft het universum
(28 april 1998)

Zoeken naar oude boeken
(16 april 1998)

Eeuwig leven in computers
(12 maart 1998)

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) SEPTEMBER 1998