U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Brand in Het Hemeltje

Wie is verantwoordelijk?

Rest Volendams college overleeft motie
(13 april 2001)
Niet één partij steunde gisteravond in de Volendamse gemeenteraad de motie van GroenLinks waarin het vertrek van alle wethouders werd geëist. Burgemeester IJsselmuiden maakte harde grappen.

Boegbeeld moet aftreden - schuldig of niet
(30 maart 2001)
Burgemeester IJsselmuiden en wethouder Visscher van Volendam legden gisteravond aan de raad uit waarom ze zijn afgetreden. Daarna kwam er ruzie over de schuldvraag.

'Ik weet niet hoe ik me verdedigen moet'
(28 maart 2001)
Kees Schilder, ex-wethouder voor Volendam '80, wilde volgens de commissiePolak/Versteden de regels voor brandpreventie niet uitvoeren. "Onzin", zegt hij.

Volendam wacht tot het misgaat
(27 januari 2001)
Hoe streng moet een gemeentebestuur zijn? VVD-wethouder Hen Schouten van Edam-Volendam vindt dat de gemeente zich niet moet gedragen als "belerende bovenmeester". Natuurlijk kan er van alles misgaan, zegt hij in een gesprek met NRC Handelsblad. "De hemel kan wel naar beneden vallen.'

B en W van Volendam op termijn weg
(6 januari 2001)
Burgemeester en wethouders van Volendam hebben na de brand in de bar Het Hemeltje de conclusie getrokken dat ze dienen op te stappen.

'We zijn door de tijd ingehaald'
(6 januari 2001)
Volendamse bestuurders en hun ambtenaren deden hun best "een levensgevaarlijke situatie" te verbeteren, maar faalden. Als de nazorg is geregeld, stellen ze hun functies beschikbaar.

Slachtoffers

Samen verder
(24 februari 2001)
Volendammers willen geen hulp, zeker niet van buitenstaanders. Rond de slachtoffers van de cafébrand wordt naar Zweeds voorbeeld een netwerk van dorpsgenoten gespannen. 'Over een half jaar wil ik weer lachende koppies zien. '

'Wat moeten de mensen met Gods wil?'
(23 januari 2001)
De pastoors moeten een 'vooraanstaande rol' spelen in de verwerking van het verdriet van Volendam, vinden ze. Maar samenwerken, dat lukt niet.

Volendam sluit een stille periode af
(13 januari 2001)
Volendam rouwde gisteravond met een stille tocht om de tien doden van de cafébrand op nieuwjaarsnacht.

Artsen bundelen hulp na brand
(12 januari 2001)
Volendam houdt vanavond een stille tocht voor de slachtoffers van de cafébrand van vorige week. Huisartsen houden rekening met naweeën die zich nog tientallen jaren kunnen doen voelen. Borst belooft Volendam polikliniek
(9 januari 2001)
In Volendam komt een polikliniek voor de nazorg van de slachtoffers van de brand de Nieuwjaarsnacht. Minister Borst (Volksgezondheid) kondigde dit gisteren aan na een bezoek aan acht slachtoffers die in het ziekenhuis van de Vrije Universiteit (VU) liggen.

'Iedereen moet leren leven met de dood'
(3 januari 2001)
Geen bloemenzee voor Het Hemeltje, maar samen het Onze Vader brommen in de kerk. Zo herdenkt het katholieke Volendam de slachtoffers.

Volendam rouwt om slachtoffers cafébrand
(2 januari 2001)
Het kost niet veel tijd om een uitbundig feest te veranderen in een gruwelijke tragedie. In cafe Het Hemeltje in Volendam duurt 't hooguit tien seconden. Een kwartiertje na de jaarwisseling springen de vonken van een sterretje of mogelijk ander siervuurwerk in de kerstdecoraties.

'Opvang altijd te krap bij echte ramp'
(2 januari 2001)
Slachtoffers van de brand zijn naar het buitenland vervoerd. Minister Borst vraagt zich af of Nederland voldoende capaciteit heeft.

Café Het Hemeltje

Illegale verbouwing Wir War in Volendam
(5 april 2001)
Eigenaar J. Veerman is zonder vergunning aan een verbouwing begonnen in bar Wir War, onder zijn afgebrande café 't Hemeltje. De gemeente Volendam heeft de eigenaar gisteren opgedragen het illegale bouwsel onmiddellijk te slopen.

Ruzie Volendam over café-interieur
(8 februari 2001)
Eigenaar Jan Veerman van café Het Hemeltje wil het interieur van het café volgende week slopen. Dit zegt een woordvoerder van de gemeente Edam-Volendam. De gemeente heeft ernstige bezwaren tegen dit plan.

'Ga ervan uit dat hij stopt'
(2 januari 2001)
Gewond is hij niet, zoals de geruchten willen. Maar J.N. Veerman, uitbater van het Volendamse café Het Hemeltje, waar in de nieuwjaarsnacht negen jongeren om het leven kwamen en zo'n 180 anderen gewond raakten, is "psychisch niet in staat iemand te spreken".

  • Dwarsdoorsnede café Het Hemeltje

  • NRC Webpagina's
    30 april 2001

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad