U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Achtergrond

Links

Ruzie Volendam over café-interieur


VOLENDAM, 8 FEBR. Eigenaar Jan Veerman van café Het Hemeltje wil het interieur van het café volgende week slopen. Dit zegt een woordvoerder van de gemeente Edam-Volendam. De gemeente heeft ernstige bezwaren tegen dit plan.

Volgens de gemeente hebben hulpverleners aangegeven dat jongeren nog een keer willen zien hoe ze het café tijdens de brand hebben verlaten. "Daarom willen wij graag dat Het Hemeltje voor jongeren beschikbaar blijft. Dat is goed voor het verwerkingsproces." Wethouder M. Smith, die het nazorgproject van de nieuwjaarsramp coördineert, heeft Veerman meerdere malen dringend verzocht de opknapbeurt uit te stellen. De gemeente heeft echter geen wettelijke instrumenten om de café-eigenaar te stoppen.De brand in Het Hemeltje heeft aan dertien jongeren het leven gekost. Een aantal gewonden ligt nog steeds in diverse ziekenhuizen en brandwondencentra.

Inmiddels hebben zich meer dan tweehonderd mensen aangemeld als vrijwilliger voor het zogeheten supportersproject in Volendam. Zij leren hoe ze mensen die door de nieuwjaarsbrand brandwonden of geestelijke schade hebben opgelopen, het beste kunnen bijstaan. Deskundige hulpverleners helpen de supporters daarbij.

De eerste groep supporters, ongeveer honderd mensen, bezocht gisteravond in het Don Bosco College in Volendam de tweede bijeenkomst van het project. Na een voordracht van een medewerker van Slachtofferhulp gingen de deelnemers in afzonderlijke groepjes aan de slag. Aan het hoofd van elke groep staat een coach. Iedere supporter krijgt straks een slachtoffer aangewezen. De supporters moeten steun bieden aan getroffenen, letten op symptomen en signalen die de slachtoffers afgeven en informatie verzamelen.(ANP)

NRC Webpagina's
8 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad