U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Borst belooft Volendam polikliniek

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 JAN. In Volendam komt een polikliniek voor de nazorg van de slachtoffers van de brand de Nieuwjaarsnacht. Minister Borst (Volksgezondheid) kondigde dit gisteren aan na een bezoek aan acht slachtoffers die in het ziekenhuis van de Vrije Universiteit (VU) liggen.

De minister wil voorkomen dat de slachtoffers de komende jaren voor nazorg steeds naar het brandwondencentrum in Beverwijk moeten reizen. Over de opzet van de polikliniek gaat de minister nog praten met de ziekenhuizen in Beverwijk en Purmerend.

Tijdens het bezoek van Borst heeft een aantal artsen van het traumateam zich er over beklaagd dat de traumahelikopter van het VU-ziekenhuis in de bewuste nacht niet mocht worden ingezet. Daarmee zouden artsen en verpleegkundigen vanuit Amsterdam veel sneller op de dijk in Volendam zijn gearriveerd. Nu ging een aantal hulpverleners met de auto. De traumaheli mag wegens milieu-eisen alleen vliegen tussen zeven uur 's morgens en zeven uur 's avonds. Borst heeft een onderzoek aangekondigd naar de medische opvang na de brand, om te kijken of het beter had gekund.

Uit een vandaag openbaar gemaakt overzicht van de Centrale Post Ambulancevervoer (CPA) in Amsterdam blijkt dat de laatste gewonden die Nieuwjaarsnacht om 04.40 uur per ambulance werden afgevoerd. In totaal werden 98 gewonden per ambulance naar "een twintigtal" ziekenhuizen vervoerd. In totaal 125 slachtoffers van de cafébrand in Volendam verblijven nog in ziekenhuizen. Van hen liggen er 56 op afdelingen voor intensive care. Zestien patiënten zijn sinds de brand in de nieuwjaarsnacht ontslagen uit het hospitaal.

Het college van B en W van Volendam zag zich gisteren na een interview van burgemeester F. IJsselmuiden met het tv-programma Netwerk, zondag, genoodzaakt een verklaring uit te geven waarin het "onvoorwaardelijke vertrouwen" wordt uitgesproken in alle medewerkers van de gemeente. In de bewuste tv-uitzending verklaarde IJsselmuiden dat hij en zijn wethouders door de ambtenaar voor brandpreventie onvoldoende waren geïnformeerd over de gang van zaken bij de cafés van Veerman en diens dochter. De burgemeester voegde er direct aan toe zich niet te willen verschuilen achter een ambtenaar. In de verklaring herhalen B en W de mededeling van vorige week vrijdag dat het college "de volledige politieke en verantwoordelijkheid voor de besluitvorming, de controle en de naleving op zich heeft genomen". Daarover wordt later een raadsvergadering gehouden.

In het Don Bosco College, waar de lessen weer zijn begonnen, hebben ongeveer duizend mensen gisteren de slachtoffers van de brand in Het Hemeltje herdacht. Deze plechtigheid ging vooraf aan de begrafenis van het tiende slachtoffer van de brand, de dertienjarige Sharon Sombroek. Rector G. Dekkers van het Don Bosco noemde de herdenkingsdienst "zeer indrukwekkend". Tijdens de dienst lazen leerlingen en personeelsleden van de school diverse teksten voor of musiceerden. In de school is een stiltecentrum ingericht met allerlei teksten ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

NRC Webpagina's
9 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad