U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Volendam wacht tot het misgaat

Door onze redacteuren JANNETJE KOELEWIJN en PETRA DE KONING
VOLENDAM, 27 JAN. Hoe streng moet een gemeentebestuur zijn? VVD-wethouder Hen Schouten van Edam-Volendam vindt dat de gemeente zich niet moet gedragen als "belerende bovenmeester". Natuurlijk kan er van alles misgaan, zegt hij in een gesprek met NRC Handelsblad. "De hemel kan wel naar beneden vallen.'

Hij heeft het niet over café 't Hemeltje. Op nieuwjaarsnacht vielen daar brandende kersttakken van het plafond. Tot nu toe overleden dertien jongeren, zo'n veertig liggen er nog op intensive care-afdelingen. De eigenaar van het café, Jan Veerman, hield zich al meer dan 20 jaar niet aan de regels, maar het café werd niet gesloten. "Wij Volendammers hebben onze eigen regels", zegt Jan Schilder van schoonmaakbedrijf Succes.

Wethouder Schouten wil niet over de brand praten totdat het onderzoek klaar is. De wethouder wil wel praten over FC Volendam. Begin 1999 kocht de gemeente het stadion voor 8,5 miljoen gulden om de voetbalclub te redden van een faillissement. Voorwaarde was dat de gemeente controle had op het beleid van de club die in problemen was geraakt na jaren van financieel wanbeheer. De aankoop was doorgedrukt door de lokale partij Volendam '80 en toen bleek dat de gemeente uiteindelijk niets meer over de club te zeggen had moest de wethouder van die partij aftreden en het college viel.

Bijna een jaar later blijkt het nieuwe gemeentebestuur nog steeds geen controle op het beleid van de club te hebben. Wethouder Schouten vindt het niet zo erg dat het toezicht ontbreekt. Hij heeft vertrouwen in het huidige, nieuwe bestuur. "Ik vertrouw erop. Totdat het misgaat."

NRC Webpagina's
27 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad