U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Jan Veerman

'Ga ervan uit dat hij stopt'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 JAN. Gewond is hij niet, zoals de geruchten willen. Maar J.N. Veerman, uitbater van het Volendamse café Het Hemeltje, waar in de nieuwjaarsnacht negen jongeren om het leven kwamen en zo'n 180 anderen gewond raakten, is "psychisch niet in staat iemand te spreken", zo laat zijn woordvoerder H. Van der Weijde weten. "Hij heeft medicijnen, maar die helpen niet zo goed. Maar dat is niet zo gek. Achtentwintig jaar heeft hij die kroeg gedraaid. Op oudejaarsavond heeft hij zeven bekenden en familieleden dood of levend naar buiten gedragen." Eén ding is in ieder geval zeker, vertelt de woordvoerder: Jan Veerman wil niet langer cafébaas zijn. "Ga er maar van uit dat hij stopt."

Johannes Nicolaas Veerman (Volendam 1946), vanwege het grote aantal families met dezelfde naam in het voormalige vissersdorp ook bekend als 'Jan Dekker', 'Jan Hemel' en, - sinds twee dagen - 'Jan Ramp', is een 'grote' Volendamse ondernemer. Begonnen als uitbater van café Wirwar, verdiende hij het echt grote geld toen hij eind jaren tachtig samen met zijn compagnon Leen Perk het 'natuurlijke' afslankmiddel Voldafar op de markt bracht. Voormalig BZN-zangeres Annie Schilder maakt er nog steeds reclame voor ("Voor al uw vragen of slankadviezen schrijft u naar Annie voor advies".) Inmiddels is Voldafar b.v. verkocht. Het geld werd goed belegd; zo is Veerman eigenaar van het bouwbedrijf GBM, dat met zo'n 200 werknemers tot de grootste ondernemingen van Volendam behoort. Via de J.N. Veerman Beheer B.V., dat eigenaar is van zijn onroerend goed-bedrijf, strekt zijn kleine imperium zich uit over een groot aantal horeca-, winkel- en woonpanden, waaronder bijvoorbeeld het bekende hotel-restaurant Old Dutch, dat net als Het Hemeltje aan de Haven is gevestigd. 'Een hardwerkende zakenman', dat is de meest gehoorde kwalificatie van Jan Veerman. Jan Zwarthoed, uitbater van de hotel-restaurant Old Dutch, noemt hem een "toffe kerel". "Hij was altijd druk." Op eventuele "insinuaties" wil niet ingaan. Welke insinuaties? "Die zijn er altijd."

Nico Aalbers, voorzitter van de lokale afdeling van Horeca Nederland, noemt Veerman een "hele fijne vent". "Hij is goed met zijn bedrijf bezig. Dit jaar nog heeft hij zijn personeel een cursus bedrijfshulpverlening laten volgen. Veerman wil de horeca hier in Volendam dragen."

Charles Jonk, uitbater van café De Kakatoe, dat naast Het Hemeltje gevestigd is, kent Jan Veerman goed. Hij noemt Veerman "een rechte vent" die een " grote pluim" verdient. "Tijdens de brand heeft hij zich heel goed gedragen. Verschillende mensen heeft hij zelf naar buiten gedragen. Een jongeman die net als hij tijdens de brand het pand is binnengegaan, is omgekomen. Dat was met Jan Veerman ook gebeurd, als de brandweer hem niet had tegengehouden."

NRC Webpagina's
2 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad