teller

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


ISLAM IN NEDERLAND
VROUWEN
GEMEENTEN
IMAGO
ONDERWIJS
VLEES
INTEGREREN
GEBED
WETTEN
BESNIJDENIS
RAMADAN
HOOFDDOEK
WOORDENLIJST
STROMINGEN
FEESTDAGEN
WOERDEN
BOEKEN
ZAANDAM
WAALWIJK
GORNICHEM
AMSTERDAM ZUID-OOST
ORGANISATIES
LINKS
GRAFIEKEN

Sultan Ahmet

Plaats: Zaandam
Adres: Poelenburg 156
Bouwjaar: 1994
Ruimte voor: 2.000 mensen
Architect: Bedri Senvincoy

De moskee Sultan Ahmet is gebouwd in opdracht van de Islamitische Stichting Nederland uit Den Haag. Dat is een overkoepelende organisatie voor alle Turkse moslimgemeenschappen in Nederland. De stichting houdt zich onder meer bezig met de inzameling van geld voor de bouw van moskeeen. Dat doet zij zowel in Nederland als daarbuiten.

Met een vloeroppervlakte van 1.500 vierkante meter is de moskee in Zaandam de grootste in West-Europa van de Turks-islamitische gemeenschap. De bouw ervan heeft 6 miljoen gulden gekost. Het drie verdiepingen tellende gebouw is het meest prestigieuze project van de Islamitische Stichting Nederland tot nu toe.

Het project werd juist in Zaandam gerealiseerd, omdat de gemeente Zaanstad buiten het centrum, in de wijk Poelenburg, een stuk grond van 6.000 vierkante meter te koop aanbood. Bovendien is een groot aantal Turkse moslims woonachtig in Zaandam.

Het gebouw is opgetrokken uit zandkleurige betonstenen. Om contrast aan te brengen zijn de dakranden en de punten van de twee minaretten uitgevoerd in de kleur paars. Binnen het gebouw, vooral in de gebedsruimte, overheersen de kleuren turkoois en groen. Die laatste kleur verwijst naar het vroegere Osmaanse rijk. De vlag van dit rijk was groen en had drie witte manen. De fontein die voor de moskee staat, is symbolisch voor de reinheid van de moslim.

NRC Webpagina's
17 december 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998