teller

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


ISLAM IN NEDERLAND
VROUWEN
GEMEENTEN
IMAGO
ONDERWIJS
VLEES
INTEGREREN
GEBED
WETTEN
BESNIJDENIS
RAMADAN
HOOFDDOEK
WOORDENLIJST
STROMINGEN
FEESTDAGEN
WOERDEN
BOEKEN
ZAANDAM
WAALWIJK
GORNICHEM
AMSTERDAM ZUID-OOST
ORGANISATIES
LINKS
GRAFIEKEN

Sylejmancelebicamii

Plaats: Hoefslag 9
Bouwjaar 1995
Ruimte voor 400 mensen
Architect: Bedri Sevincsoy

De moskee Sylejmancelebicamii is, net als de moskee in Zaandam, gebouwd in opdracht van de Islamitische Stichting Nederland uit Den Haag. Alleen is de moskee in Gorinchem een stuk eenvoudiger en kleiner dan die in Zaandam staat. Bovendien heeft de moskee in Gorinchem maar een minaret op het dak staan.

In principe zou de moskee zonder kunnen, want de minaret heeft zijn praktische functie verloren. De moeddzin bestijgt niet meer de minaret om de moslims op te roepen voor het gebed. Hij doet dat tegenwoordig via een luidspreker. De minaret heeft alleen nog een symbolische en een prestigieuze functie. Hoe groter het bedrag is dat een gemeenschap heeft te besteden aan de bouw van een moskee, hoe groter het aantal minaretten dat op het dak van het gebouw staat.

De boogramen in de rand van de Tamboer en de kleine raampjes in de wand van de moskee zijn uit praktische overwegingen geplaatst. Op deze manier wordt de sterkte van het zonlicht op de meest effectieve manier ontkracht. De gebedsruimte is dan zo verlicht dat het geen nadelige gevolgen heeft voor de ogen van degenen die bidden.

Voor de bouw van de moskee in Gorinchem is gebruik gemaakt van gasbeton. Dat is goedkoper dan betonsteen.

foto moskee gorkum
Foto Rien Zilvold

Om de moskee te realiseren had de Islamitische Stichting Nederland, de beheerder van het gebouw, de beschikking over een budget van 1,6 miljoen gulden.

NRC Webpagina's
17 december 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998