teller

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


ISLAM IN NEDERLAND
VROUWEN
GEMEENTEN
IMAGO
ONDERWIJS
VLEES
INTEGREREN
GEBED
WETTEN
BESNIJDENIS
RAMADAN
HOOFDDOEK
WOORDENLIJST
STROMINGEN
FEESTDAGEN
WOERDEN
BOEKEN
ZAANDAM
WAALWIJK
GORNICHEM
AMSTERDAM ZUID-OOST
ORGANISATIES
LINKS
GRAFIEKEN

Taibah

Plaats: Amsterdam Zuidoost
Adres: Kraaiennest 125
Bouwjaar: 1985
Ruimte voor: 500 mensen, na verbouwing, 1.000 mensen
Architect: Paul Haffmans
Architecten verbouwing: Frank Domburg en Peter Scipio

De moskee Taibah in de Bijlmer wordt binnenkort in opdracht van de Stichting Welzijn Moslims Nederland grondig verbouwd. Behalve een groter vloeroppervlak krijgt het door Surinaamse moslims beheerde gebouw vier nieuwe minaretten en drie nieuwe koepels (zie montagefoto onder).

foto moskee
Foto Rien Zilvold

De nieuw te bouwen koepels worden vervaardigd uit koper. Er is speciaal voor dit materiaal gekozen, omdat koper na verloop van tijd groen uitslaat.

Het gebruik van meer koepels zorgt voor een betere akoestiek in de gebedsruimte. De imam kan dan zonder stemverheffingen een menigte toespreken.

De verbouwing vloeit voort uit het toenemend aantal islamieten dat de Taibah-moskee in Amsterdam Zuidoost bezoekt.

Daarnaast moet de uitbreiding ervoor zorgen dat de functie van de moskee als sociaal-cultureel centrum beter kan worden benut. De verbouwde moskee heeft de beschikking over vergaderruimtes, een bibliotheek en een grotere ontmoetingszaal.

foto moskee
Foto Rien Zilvold

Kenmerkend voor de Taibah-moskee zijn de ui-vormige koepel en de vier nadrukkelijk aanwezige minaretten. Deze verwijzen naar de vier kaliefen Hazrat Abu Bakr Siddiqui, Hazrat Oemar Faroek, Hazrat Oesman en Hazrat Ali. Dat waren de metgezellen van de profeet Mohammed. Tijdens hun reizen over de wereld hebben de vier kaliefen op de culturen van bepaalde landen veel invloed gehad, zoals India en Pakistan.

Surinaamse moslims zijn oorspronkelijk afkomstig uit deze landen. Vandaar dat ze een groot deel van de Indiase en Pakistaanse bouwkunst hebben overgenomen.

De verbouwing van de moskee gaat ongeveer drie miljoen gulden kosten. Na de zomervakantie wordt begonnen met deze metamorfose.

NRC Webpagina's
17 december 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998