teller

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


ISLAM IN NEDERLAND
VROUWEN
GEMEENTEN
IMAGO
ONDERWIJS
VLEES
INTEGREREN
GEBED
WETTEN
BESNIJDENIS
RAMADAN
HOOFDDOEK
WOORDENLIJST
STROMINGEN
FEESTDAGEN
WOERDEN
BOEKEN
ZAANDAM
WAALWIJK
GORNICHEM
AMSTERDAM ZUID-OOST
ORGANISATIES
LINKS
GRAFIEKEN

An Nur

Plaats: Waalwijk
Adres: Noordstraat 270
Bouwjaar: 1989
Ruimte voor: 400 mensen
Architect: Latief Perotti

De moskee An Nur is gebouwd in opdracht van het voormalige ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC) voor de Molukse moslimgemeenschap in Waalwijk. Het uiterlijk van het gebouw is sterk beinvloed door de naastgelegen snelweg. De wanden zijn hoog en gesloten, omdat in de gebedsruimte van een moskee geen geluiden van buitenaf mogen binnendringen. De driehoekige vorm van het gebouw slaat terug op de geestelijke wereld van het islamitische geloof. De minaret, de toren die bovenop de moskee staat, heeft de vorm van de eerste letter van het Arabisch alfabet, de alif. Dat is een belangrijke letter voor moslims omdat de naam van Allah daarmee begint.

foto moskee
Foto Rien Zilvold

De bolvormige koepel op het dak verwijst naar het universum. Hij is geplaatst op een regelmatige achthoekige ring, de Tamboer. Deze symboliseert de overgang tussen hemel en aarde. De akoestiek die ontstaat door de vorm van de koepel, zorgt ervoor dat gebeden beter worden opgenomen in de geestelijke wereld.

De ingang van de moskee is de poort van het heilige gebouw. Dat wordt onderstreept door de halve bol boven de deuren. Het verlichte, gekantelde vierkant bovenop de poort verwijst naar het onzichtbare coordinatiestelsel dat staat voor de eenheid tussen mensen.

In de deuren van de ingang zijn verschillende kleuren glas gebruikt. De kleuren blauw, groen en roze overheersen. Dat is met opzet zo gedaan, omdat deze kleuren veel in Indonesie worden gebruikt. Op deze manier wordt geaccentueerd dat de moskee wordt beheerd door een Molukse moslimgemeenschap. Het gebouw heeft 1,3 miljoen gulden gekost.

teksten: JASKER KAMP

foto's: RIEN ZILVOLD

NRC Webpagina's
17 december 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998