teller

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


ISLAM IN NEDERLAND
VROUWEN
GEMEENTEN
IMAGO
ONDERWIJS
VLEES
INTEGREREN
GEBED
WETTEN
BESNIJDENIS
RAMADAN
HOOFDDOEK
WOORDENLIJST
STROMINGEN
FEESTDAGEN
WOERDEN
BOEKEN
ZAANDAM
WAALWIJK
GORNICHEM
AMSTERDAM ZUID-OOST
ORGANISATIES
LINKS
GRAFIEKEN

Alfath

Plaats: Woerden
Adres: Iepenlaan 1
Bouwjaar: 1993
Ruimte voor: 250 mensen
Architect: Abdul Hamid Oppier

De moskee Alfath is gebouwd in opdracht van de Stichting Moskee Islam uit Woerden, een Marokkaanse moslimgemeenschap. Marokkaanse moskeeen worden uitgevoerd met een minaret. De gebouwen worden gekenmerkt door enkel rechthoekige vormen. Zelfs de minaret en de koepel zijn rechthoekig.

foto moskee
Foto Rien Zilvold

Geometrie staat van oudsher centraal in de Marokkaanse cultuur. Wie de plattegrond van een Marokkaanse stad goed bekijkt, ontdekt dat bijna alle bouwwerken rechthoekig zijn. Bovendien is er nog een praktische kant verbonden aan deze bouwstijl. Rechthoekige wanden zijn makkelijk te dupliceren. Veel moskeeen in Marokko begonnen ooit als een enkele gebedsmuur op een open binnenplaats. Later werden daar identieke wanden bijgebouwd.

De binnenkant van een Marokkaanse moskee wordt vaak gesierd door ingenieuze patroonmotieven die steeds worden herhaald. Ze geven aan dat alle mensen met elkaar te maken hebben. Tegenwoordig kan niet meer op een uitgebreide manier uiting worden gegeven aan deze vorm van kunst. Daar zijn de budgetten doorgaans te krap voor. De gemeenschappen moeten zelf voor de kosten van de bouw van een moskee opdraaien. De Stichting Moskee Islam had 750.000 gulden tot haar beschikking.

Ondanks de beperkte ruimte heeft de architect toch gekozen voor laagbouw. Een moskee moet een bepaalde geborgenheid uitstralen. Een hoog gebouw op een klein stuk grond zou het tegenovergestelde effect teweegbrengen.

NRC Webpagina's
17 december 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998