NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Uittocht uit Kosovo / Getuigenissen van vluchtelingen / Terugkeer naar Kosovo

Vluchtelingen

Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer

'UNCHR in Kosovo-crisis veel te traag'
(12 februari 2000)
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties heeft vorig jaar te traag gereageerd op de Kosovo-crisis. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van de VN is uitgevoerd en dat gisteren werd gepresenteerd.

Amnesty
(20 mei 1999)
Amnesty International heeft in een gisteren gepubliceerd rapport kritiek geuit op de regering van Macedonië, wegens de wijze waarop gevluchte en verdreven Kosovaren worden behandeld.

Hulp EU Kosovo kost 1,6 mld extra
(17 april 1999)
De hulp voor vluchtelingen uit Kosovo gaat de Europese Unie nog eens 1,6 miljard gulden kosten. De EU heeft al ruim een half miljard gulden voor humanitaire hulp bij de Kosovo crisis vrijgemaakt.

'Bij hulp ontbreekt centrale coördinatie'
(12 april 1999)
Het hoofd van de OVSE in Albanië, Daan Everts, heeft felle kritiek op de hulpverlening aan de vluchtelingen uit Kosovo. ,,Iedere centrale coördinatie ontbreekt.''

In kampen Macedonië loopt spanning op
(19 mei 1999)
Kosovaarse vluchtelingen in Macedonië klagen over de Macedonische politie; de politie klaagt over 'provocaties' van de vluchtelingen.

Bitter welkom bij de grenspost
(19 april 1999)
Bij duizenden stromen vluchtelingen uit Kosovo Macedonië binnen. Ze gaan naar kampen die door de NAVO - tot haar ongenoegen - worden overgedragen aan de hulporganisatie UNHCR en de Macedonische politie.

Kosovo dreigt snel leeg te lopen
(17 april 1999)
De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwde gisteren dat binnenkort alle Albanezen uit Kosovo zijn gedeporteerd. De vluchtelingenstroom, die de afgelopen week afnam, zwelt weer sterk aan.

'400.000 Kosovaren houden zich nog schuil'
(12 april 1999)
Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, zijn binnen Kosovo 400.000 mensen op de vlucht. Ze houden zich verborgen in de bergen, bang voor de Serviërs en niet in staat naar het buitenland te vluchten. Hoe Cook aan die schatting kwam, werd niet toegelicht. Andere schattingen over het aantal verdreven Kosovaren die zich in de regio verborgen houden belopen aantallen tot 260.000.

UNHCR telt 520.000 vluchtelingen
(10 april 1999)
Hoeveel Kosovaren zijn inmiddels naar het buitenland gevlucht? Bijna 520.000 telde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR er gisteren: 304.000 in Albanie, 122.200 in Macedonie, 60.000 in Montengro, 24.300 in Bosnie, 8.061 in Turkije.

Onenigheid over vluchtelingenkampen; Spanningen in Macedonie
(10 april 1999)
Tussen de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) en de NAVO-commandant in Macedonie groeit een conflict over de dagelijkse verantwoordelijkheid voor de vluchtelingenkampen in de grensstreek met Kosovo.

In Albanië smokkelt men Kosovaren met korting
(9 april 1999)
Nog maar weinig Kosovaren zijn van Albanië naar Italië getrokken. De regering in Tirana ontmoedigt dan ook het vertrek van de vluchtelingen. ,,De evacuaties dragen alleen bij aan Milosevic' strategie om Kosovo te zuiveren.''

Rond tienduizend Kosovaren zoek
(8 april 1999)
De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, is op zoek naar rond tienduizend vluchtelingen uit Kosovo. Ze worden vermist sinds de ontruiming van het kamp in het niemandsland bij Blace tussen Macedonië en Kosovo gisternacht uit de hand liep. Veel families werden tijdens deze operatie van elkaar gescheiden.

We pakten onze tassen en trokken de schemering in
(29 maart 1999)
Grote aantallen vluchtelingen stromen uit Kosovo MacedoniŽ binnen. Hun komst leidt tot spanningen en geruchten.

Grote vluchtelingenstroom uit Kosovo `verrast' velen
(6 april 1999)
Albanie en Macedonie dreigen te worden overspoeld met vluchtelingen uit Kosovo. Intussen kampen de hulporganisaties met logistieke problemen. ,,Er is geen gebrek aan goede wil.''

Uitgeputte mensen liggen dagenlang in modderpoel
(6 april 1999)
Woensdag kwam de eerste grote groep vluchtelingen uit Kosovo aan bij de Macedonische grensplaats Blace. Ze leggen de laatste kilometers te voet af en strijken na het passeren van de grens tussen Kosovo en Macedonie neer op een grasveld. Vier uur later zitten ze in een bus op weg naar gezinnen die hun opvangen.

?Humanitaire ramp' in Kosovo
(29 maart 1999)
De NAVO concentreert sinds gisteren haar luchtaanvallen op Joegoslavië vooral op Servische doelen in Kosovo. Bij de NAVO groeit de zorg over de ?etnische zuivering' door de Serviërs in Kosovo. Ruim 80.000 Kosovaren zijn naar buurlanden gevlucht met gruwelijke verhalen over moord en etnische zuivering. De Russische premier Primakov gaat morgen naar Belgrado voor een bemiddelingspoging.

Vluchtelingen uit Kosovo
Een etnische Albanees pauzeert even nadat hij zijn grootmoeder op een kar naar Albanië heeft gebracht
(28 maart 1999). (AP Photo/Santiago Lyon)

?Ist gut, ist gut, ist gut!'
(29 maart 1999)
Na de NAVO-aanvallen is zij samen met haar drie kinderen direct op de vlucht geslagen. Haar man bracht haar in de richting van de Macedonische hoofdstad Skopje. Halverwege pikte ze haar moeder en vader op en ging haar man terug. ,,Wanneer het land in oorlog is, moet de man vechten voor de vrijheid van zijn land'', prevelt ze en wendt haar hoofd af om haar tranen te verbergen. Via kleine landwegen ging ze uiteindelijk bij Globocica de grens over.

In Kosovo tekent zich humanitair drama af
(4 oktober 1998)
In Kosovo tekent zich bij het naderen van de winter een humanitaire ramp af: vele tienduizenden vluchtelingen bivakkeren in de bergen en bossen zonder enige vorm van onderdak of hulp.

NRC Webpagina's
11 januari 2000

Als gevolg van de NAVO-aanvallen zijn honderdduizenden etnische Albanezen uit Kosovo weggevlucht naar de buurlanden Macedonië, Albanië en het in Joegoslavië gelegen Montenegro. De Kosovaren vertellen gruwelijke verhalen over moord en etnische zuivering.


Kaart Kosovo
Kaart van Kosovo

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad