NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Etnische zuivering


Duitse KFOR-soldaten onderzoeken nabij
Prizren in Kosovo een graf. (Foto Reuters)

Scotland Yard vergaart in Kosovo de bewijzen
(20 juli 1999)
Wat gebeurde er eind maart in het Kosovaarse dorp Celina? Een team van Scotland Yard heeft 73 lichamen van door de Serviërs vermoorde dorpelingen opgegraven en onderzocht. Er zullen meer lichamen worden gevonden: in Celina vermist men nog bijna driehonderd dorpelingen.

Al voor de oorlog lagen de plannen klaar
(28 juni 1999)
De etnische zuivering onder Kosovaren was goed voorbereid: de plannen lagen al klaar lang voordat de NAVO-aanval begon.

'Zuivering zorgvuldig georganiseerd'
(28 juni 1999)
In Kosovo zijn Servische documenten gevonden die volgens het Britse blad The Observer aantonen dat de etnische zuivering van Kosovo zorgvuldig is gepland en voorbereid.

Wie weet hoeveel lijken daar als vuil zijn ingegooid
(21 juni 1999)
Kogelgaten, graven, bloed; overal in Kosovo zijn sporen te zien van wreedheden. Op stap met een 'gids des doods'.

Bewijzen moord stapelen zich op
(18 juni 1999)
Bewijzen van massamoorden en systematische foltering door Servische ordetroepen stapelen zich op in Kosovo. De Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Geoff Hoon, schat het aantal vermoorde Kosovaren sinds het begin van de NAVO-luchtacties op ten minste 10. 000.

Steeds meer massagraven ontdekt
(16 juni 1999)
De oprukkende soldaten van de internationale vredesmacht (KFOR) ontdekken steeds meer bewijzen van massagraven in Kosovo. Forensische experts van het Joegoslavië-tribunaal zullen de komende weken zestien plaatsen onderzoeken, waarvan, op basis van ooggetuigenverslagen, het vermoeden bestaat dat er massagraven zijn.

Britten stuiten op massagraf
(14 juni 1999)
Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK is op verschillende plaatsen in botsing gekomen met terugtrekkende Serviërs. Bij Suva Reka sloegen UÇK'ers twee Servische agenten dood. UÇK-troepen bezetten zaterdag het mijnstadje Belacevac. Bij Kacanik in Zuid-Kosovo stuitten Britse troepen op een vers massagraf.

Het Joegoslavië-tribunaal
(27 mei 1999)
Het tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië is in Den Haag gevestigd op basis van een resolutie van de Veiligheidsraad van 25 mei 1993. Het kreeg een mandaat om op te treden tegen grove schendingen van de conventie van Genève (1949), schending van het oorlogsrecht, genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Alle VN-lidstaten hebben de verplichting mee te werken aan de uitlevering van verdachten.

UNHCR: etnische zuivering bijna voltooid
(26 mei 1999)
De versnelde exodus van Kosovaren naar Macedonië lijkt het resultaat te zijn van een georganiseerde Joegoslavische poging de 'etnische zuivering' van Kosovo te voltooien. Dat heeft de VN-hulporganisatie UNHCR gisteren gezegd nadat opnieuw bijna tienduizend Kosovaren over de grens met Macedonië werden gezet.

NAVO heeft 'bewijs van massagraven'
(19 april 1999)
De NAVO zegt fotografisch bewijsmateriaal te hebben over het bestaan van 43 massagraven in Kosovo, waarvan een aantal onder dwang van de Serviërs door Albanese gevangenen zou zijn gegraven. De OVSE zegt van haar kant geen bewijzen over massagraven of massa-executies te hebben.

Reconstructie van een etnische zuivering
(17 april 1999)
Om tien uur 's avonds hoorden de inwoners van Pec, in het westen van Kosovo, explosies. Dat is de Navo, dachten ze. Maar het waren de ServiŽrs.

'Mladic en Arkan zuiveren Kosovo'
(15 april 1999)
Ratko Mladic, leider van het Bosnisch-Servische leger in 1991-1995 en gezocht voor genocide, zou weer actief zijn. Volgens de Britse minister van Defensie George Robertson leidt de 'Napoleon van de Balkan' momenteel een militie die bloedig huishoudt in Kosovo

Rechter schiet eerst en confisqueert dan de lijken
(19 januari 1999)
Een Servische onderzoekrechter ,,creeerde de voorwaarden'' voor een onderzoek naar de massamoord in Racak door beschietingen op het dorp. Even later waren alle lijken weg.

Na de slachting van Racak telt de OVSE de lijken
(18 januari 1999)
Westerse waarnemers of niet, Servische ordetroepen doen in Kosovo gewoon wat ze willen. Dat weet nu ook het Albanese Racak, waar de politie 45 inwoners afslachtte. De rest van het dorp werd gisteren weggejaagd.

NRC Webpagina's
2O JULI 1999

Er lijkt in Kosovo sprake te zijn geweest van een georganiseerde campagne van etnische zuivering.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad