U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

HOOFDOFFICIER WRAKKING

Populair in Amsterdam

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
AMSTERDAM, 16 OKT. Op handen gedragen op het eigen Amsterdamse parket, maar verguisd door bijna alle andere staande magistraten buiten de hoofdstad. Zo is de eigenzinnige Amsterdamse hoofdofficier van justitie Hans Vrakking die vandaag na acht jaar zijn definitieve vertrek aankondigt het beste te typeren.

De voormalige aannemer en rechter Hans Vrakking (59 jaar) begon zijn loopbaan bij het Amsterdamse parket onder een ongelukkig gesternte. Samen met zijn compaan, korpschef Ernst Nordholt, besloot hij in december 1993 tot de ontbinding van het speciale regionale zogeheten IRT-politieteam. De opsporingseenheid gericht op de zwaarste jongens werd naar huis gestuurd toen de Amsterdamse driehoek achterhaalde dat de politie in samenwerking met criminelen massaal drugs importeerde in de hoop zicht te krijgen op de top van de onderwereld.

"Overijld en ondoordacht", handelde Vrakking destijds vond de commissie Wierenga die de IRT-affaire in 1994 onderzocht. Het IRT-team was volgens de commissie gesneuveld door Amsterdamse arrogantie: de leiding wilde niets te maken hebben met vertegenwoordigers van de 'boerenpolitie' uit Haarlem en Utrecht die ook in het team zaten.

Dat oordeel vond Vrakking zo onrechtvaardig dat hij er de rest van zijn bewind veel energie instak om aan te tonen dat hij het destijds inderdaad bij het rechte eind had. In de justitiële loopgravenoorlog die ontstond maakte Vrakking zich weinig populair bij de top van het OM - het college van PG's - dat Vrakking er van verdacht regelmatig vertrouwelijke informatie via de pers te verspreiden. Tekenend was in dit verband dat OM-baas De Wijkerslooth een jaar geleden via NRC Handelsblad het vertrek van "oude vos" Vrakking aankondigde.

De grootste verdienste van Vrakking - vader van vijf kinderen - liggen op het managementterrein. Zijn parket kreeg het ISO-certificaat voor de uitstekende kwaliteit van de bedrijfsvoering.

Meestgenoemde opvolger van Vrakking is zijn huidige Rotterdamse collega Leo de Wit, die van oorsprong Amsterdammer is. De Wit en het college van PG's twijfelen hier echter over.

NRC Webpagina's
16 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad