NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


IRT Vervolg

Nieuws

Meer informatie
over de IRT-affaire
in Dossier Opsporing (1996)
Daarin onder meer:

Nieuwsarchief

Hoofdrolspelers
in de IRT-affaire

Citaten uit het eindrapport "Inzake Opsporing"

Hoofdredactionele
commentaren
over de IRT-affaire

Opsteker voor Justitie

Proces tegen Kris J. mag wel doorgaan

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 8 FEBR. Het Openbaar Ministerie mag gewoon doorgaan met de strafzaak tegen de vermeende groei-informant van het IRT-politieteam, Kris J.. De rechtbank acht Justitie wel ontvankelijk.

De rechters verwierpen het begin deze week gevoerde betoog van advocaat C. Korvinus dat zijn cliënt en drugsverdachte Kris J. onmiddellijk moest worden vrijgelaten. De raadsman vond dat Justitie niet ontvankelijk moest worden verklaard omdat het gerechtelijk vooronderzoek tegen zijn cliënt op ondeugdelijke gronden zou zijn gebaseerd. De uitspraak is een opsteker voor Justitie. Officier van justitie G. Sta vroeg afgelopen maandag vrijspraak voor de vermeende cocaïnetransporten die Kris J. als informant voor het IRT- politieteam begin jaren '90 -15.000 kilo cocaine- zou hebben georganiseerd. Voor deze beschuldiging, die ook door de Kamercommissie Kalsbeek was geuit, heeft Justitie geen wettig en overtuigend bewijs gevonden. Het Openbaar Ministerie wil Kris J. nu nog wel vervolgen voor recente drugstransporten, zoals de invoer van 1200 kilo cocaine in 1999 en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

De rechtbank zei vanochtend dat Justitie voldoende vermoedens had om in 1997 een onderzoek tegen Kris J. te beginnen. Justitie baseerde zich onder meer op een ambtsbericht van de binnenlandse veiligheidsdienst van juni 1997, waarin staat dat Kris J. samen met de Haarlemse politieagenten Langendoen en Van Vondel honderden miljoenen guldens heeft verdiend met drugshandel.

De rechtbank verweet Justitie vanochtend wel dat men Kris J. nodeloos in gevaar heeft gebracht door bekend te maken dat hij als informant voor de politie heeft gewerkt. Het Openbaar Ministerie had hem ook voor drugshandel kunnen vervolgen zonder te melden dat hij informant is geweest, aldus de rechters. Het bekendmaken van de informantenstatus is evenwel "niet een dusdanig grove veronachtzaming" van de belangen van de verdachte dat dit volgens de rechters moest leiden tot niet- ontvankelijkheid. Het proces tegen Kris J. en een tiental medeverdachten is vanochtend voortgezet en gaat naar verwachting nog twee maanden duren.

NRC Webpagina's
8 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad