NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


IRT Vervolg

Nieuws

Meer informatie
over de IRT-affaire
in Dossier Opsporing (1996)
Daarin onder meer:

Nieuwsarchief

Hoofdrolspelers
in de IRT-affaire

Citaten uit het eindrapport "Inzake Opsporing"

Hoofdredactionele
commentaren
over de IRT-affaire

Eis drie jaar tegen Mink K. wegens wapenbezit

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 3 APRIL. De Amsterdamse advocaat-generaal N. Schaar heeft vanmiddag voor het gerechtshof in de hoofdstad een gevangenistraf van drie jaar geëist tegen Mink K. wegens het in bezit hebben van een grote partij wapens. Ook vond de politie een grote hoeveelheid xtc-pillen.

Mink K. wordt in rapporten over de IRT-affaire aangeduid als 'topcrimineel'. Hij zou degene zijn die met hulp van corrupte overheidsfunctionarissen duizenden kilo's cocaïne wist in te voeren. Hij werd in 1999 aangehouden nadat in een apartement in Amsterdam een grote hoeveelheid wapens en munitie werd gevonden.

Het ging onder meer om schietparaplu's, mitrailleurs, granaatwerpers en schietkoffers. K. had bij zijn arrestatie een lijst met wapens en prijzen op zak.

In de strafzaak die al maanden duurt proberen de advocaten van K. duidelijk te maken dat hun cliënt een slachtoffer zou zijn van een dubieus opzetje van inlichtingendiensten. Schaar zei vandaag dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat er sprake is van een groot complot tegen K. De wapens werden namelijk gevonden na een volgens justitie 'gewone' melding van wateroverlast. Eerder is in de media gesuggereerd dat onbekende opsporingsambtenaren wateroverlast zouden hebben gecreëerd om K. 'erbij te lappen'. Het hof liet eerder zelfs journalist K. Voskuil van het dagblad Spits gijzelen omdat hij op gezag van anonieme bronnen meldde dat de politie geknoeid zou hebben met het bewijsmateriaal in het pand waar Mink K. werd gearresteerd. Mink K. zit op dit moment een eerdere straf uit van zes jaar en acht maanden wegens het wapenbezit. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde K. vorig jaar wegens zijn betrokkenheid bij het arsenaal wapens.

NRC Webpagina's
3 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad