U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Overdracht Hongkong

Achtergrond

Overdracht in Beeld

Links

  • Rode vlag wappert over Hongkong
    Een marathon vanplechtigheden, vuurwerk, militair vertoon, demonstraties en abnormaalzware regenval heeft de overgang van Hongkong van Britse kroonkolonietot Speciale Administratieve Regio van China tot een indrukwekkend, maartegelijkertijd deprimerend schouwspel gemaakt.
    (1 juli 1997)

drakendans

    Kinderen voeren een drakendans uit tijdens de totaal verregende afscheidsceremonie van de Britten in de haven van Hongkong. (Foto Vincent Mentzel)



  • Hongkong blijft een zelfstandige economie
    China krijgt er met Hongkong in éémen bij. Althans indien de beide economieën geheel met elkaar zouden versmelten.
    (1 juli 1997)

  • 'China moet vrij Hongkong respecteren'
    Enkele uren voor de overdracht van de Britse kroonkolonie Hongkong aan China hebben Groot-Brittannië en de Verenigde Staten vandaag nog een gezamenlijk beroep op Peking gedaan de vrijheid in het gebied onaangetast te laten.
    (30 juni 1997)

  • Thatcher: gevoel van droefheid maar geen spijt van Hongkong
    De Britse oud-premier Margaret Thatcher ondergaat de overdracht van Hongkong aan China vandaag met een gevoel van droefheid. Maar zij heeft geen spijt van de handtekening die zij in december 1984 plaatste onder Chinees-Britse Gezamenlijke Verklaring inzake de toekomst van Hongkong.
    (30 juni 1997)



miliairen

    Militairen van het Chinese Volksbevrijdingsleger rijden uit China Hongkong binnen, drie uur voor de overdracht van de Britse kroonkolonie aan China. (Foto AP)

  • Einde aan 'eeuw van vernedering'
    Vannacht om twaalf uur (18.00 uur Nederlandse tijd) komt er met de overdracht van Hongkong aan China een einde aan een tijdperk dat wellicht de hardnekkigste en meest ingrijpende botsing van beschavingen in de wereldgeschiedenis is geweest.
    (30 juni 1997)

  • Hongkong maakt China stukje groter
    Het Plein van de Hemelse Vrede in Peking was de laatste dagen toneel van een groot volksfestijn over de teruggave van Hongkong. De politie controleerde op grote schaal en de bevolking trotseerde de mensenmassa's.
    (30 juni 1997)

  • Programma overdracht Hongkong
    Maandag, 30 juni 16:15 Gouverneur Patten neemt afscheid op de residentie.
    (30 juni 1997)

  • Nog niet eerder viel een imperium zo snel uiteen
    Bij de overdracht van Hongkong gaan de gedachten van veel Britten terug naar de hoogtijdagen van hun wereldrijk.
    (27 juni 1997)

haven

    Hongkong bereidt zich voor op overdracht van het bestuur door Groot-Brittannië aan China. Een inspecteur controleert of het verbod op vissen met explosieven, dat op een bord aan de kade staat vermeld, wordt nageleefd. (Foto Vincent Mentzel)

  • Bekers, T-shirts en koloniale lucht
    Hongkong probeert deze dagen zoveel mogelijk geld te verdienen aan de soevereiniteitsoverdracht aan China. De Great Hangover is een commercieel hoogtepunt.
    (27 juni 1997)

  • Van Mierlo niet voor EU naar Hongkong
    Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) gaat volgende week toch naar Hongkong om de machtsoverdracht van de Britse kroonkolonie aan China bij te wonen. Hij gaat echter niet als voorzitter van de Europese Unie, maar als Nederlands minister van Buitenlandse Zaken.
    (27 juni 1997)

  • Westers protest tegen China komt niet van de grond
    Eerdere verzekeringen van het tegendeel ten spijt, zullen Britse en Amerikaanse vertegenwoordigers toch aanwezig zijn bij de beëdiging van de niet-gekozen Voorlopige Raad na de overdracht van Hongkong aan China. Uiteindelijk maakt China de dienst uit in Hongkong vanaf 1 juli.
    (26 juni 1997)

  • Raad Hongkong daagt China uit
    De democratisch gekozen Wetgevende Raad in Hongkong heeft in een laatste wetgevende marathon de strijd tegen de door China geselecteerde Voorlopige Raad zodanig geëscaleerd dat het in de nacht van de soevereiniteitsoverdracht op 1 juli tot een confrontatie dreigt te komen.
    (25 juni 1997)

  • Vietnamezen in Hongkong zijn bang
    Alleen de absolute probleemgevallen onder de Vietnamese asielzoekers in Hongkong zijn nog achtergebleven. Het vluchtelingenprobleem is praktisch opgelost, ,,Peking kan opgelucht ademhalen''.
    (25 juni 1997)

  • Chinees leger komt Hongkong 'bevrijden'
    De stationering van het Chinese 'Volksbevrijdingsleger' is een van de delicaatste aspecten van de transformatie van Hongkong.
    (24 juni 1997)

  • Handelsbelang en zelfcensuur in Hongkong
    Volgens een recente peiling binnen de zakenwereld in Azië behoort Hongkong tot de landen in de regio waar de persvrijheid het grootst is. In Hongkong zelf geloven velen echter dat de afgelopen jaren de zelfcensuur in de pers is toegenomen.
    (20 juni 1997)

  • Zorgen in Hongkong over nieuwe wetten
    De door China geïnstalleerde Voorlopige Wetgevende Raad van Hongkong heeft afgelopen zaterdag, tot grote verontrusting van de Democratische Partij en de Britse regering omstreden wetten aangenomen aangaande de nationale en openbare veiligheid.
    (16 juni 1997)

  • Hongkong in de rij voor een 'Chinees' paspoort
    De Immigratiedienst van Hongkong heeft gisteren zijn kantoren geopend voor de aanvraag van het nieuwe paspoort van de 'Hongkong Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China', zoals de Britse kroonkolonie na de overdracht op 30 juni/1 juli aan China gaat heten.
    (12 juni 1997)

  • Albright waarschuwt tegen boycot China
    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft gisteren gewaarschuwd dat het stopzetten van ,,normale'' handelsrelaties met China de betrekkingen tussen beide grootmachten op tal van terreinen schade zal berokkenen, zoals internationale veiligheid en milieubehoud.
    (11 juni 1997)

  • VS boycotten nieuw bestuur van Hongkong
    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zal niet aanwezig zijn bij de beëdiging van de controversiële Voorlopige Wetgevende Raad die Hongkong gaat besturen na de komende soevereiniteitsoverdracht.
    (10 juni 1997)

  • Hongkong herdenkt voor het laatst '1989'
    Met demonstratieve trotsering van hun toekomstige Chinese regeringsleider Tung Chee-hwa heeft een record-aantal van 55.000 Hongkongers gisteravond een dodenherdenking voor de slachtoffers van de bloedige onderdrukking van de studentenrebellie in Peking op 4 juni 1989 gehouden.
    (5 juni 1997)

  • 'Vrije' Chinezen in Hongkong herdenken 4 juni
    Vier weken voor de Britse overdracht van Hongkong aan China hebben duidenden demonstranten gisteren, naar zij vrezen voor de laatste keer, de doden van het bloedbad van Peking acht jaar geleden herdacht.
    (2 juni 1997)

  • Hongkong maakt zich op voor het 'andere' communisme
    Zes weken voor de overname door China is het in Hongkong 'business as usual'. In de zakenwereld verwacht menigeen dat het daarna nog 'better than usual' zal zijn. Bij sommige politici heeft de grimmigheid plaatsgemaakt voor een meer pragmatische benadering van de nieuwe machthebber. Vreugde en onbehagen in een speciaal domein.
    (17 mei 1997)

NRC Webpagina's
1 juli 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad