U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1997

Voorhoeve: MID-dossier over Suriname is compleet

Door onze diplomatiek redacteur
DEN HAAG, 10 DEC. Hoewel het archiefbeheer bij de Militaire Inlichtingendienst (MID) in het verleden ,,nadrukkelijk te wensen overliet'' en in strijd met de wet veel materiaal is vernietigd, is het dossier-Suriname nog compleet.

Dit heeft minister Voorhoeve (Defensie) de Tweede Kamer geschreven. Hij blijft erbij dat de schade meevalt in vergelijking met de ongerustheid die vorige week ontstond nadat de onderzoekers Wiebes en De Graaff hadden gemeld dat grote delen van het archiefmateriaal vernietigd waren.

Door vernietiging van archiefdelen vóór 1987, toen de drie krijgsmachtdelen elk nog een eigen inlichtingendienst hadden, waren inderdaad gaten ontstaan in het dossier-Suriname. Maar met behulp van elders op Defensie bewaarde kopieën kon het voor de periode 1974-1984 geheel worden gereconstrueerd, inclusief de rapportages uit 1982 van de toenmalige Nederlandse militaire attaché over de decembermoorden in Fort Zeelandia, schrijft Voorhoeve.

Maar dat geldt niet voor het zogenoemde Fatima-dossier over de infiltratie van de vredesbeweging door de inlichtingendiensten in de late jaren zeventig en de vroege jaren tachtig. Daaruit zijn operationele rapportages vernietigd, al is volgens de minister de essentiële informatie over het optreden van de diensten nog aanwezig.

De grootste schade is ontstaan voor en tijdens de samenvoeging van de drie militaire inlichtingendiensten in 1987. Maar ook nadat minister Ter Beek in 1993 de Tweede Kamer had toegezegd dat geen MID-materiaal meer zou worden vernietigd bleef dat toch doorgaan. Daardoor ontbreken bijvoorbeeld nu de personeelsgegevens over de oude inlichtingendiensten. In 1996 bleek uit intern onderzoek dat sinds de jaren tachtig meer dan 100.000 stukken ,,naar eigen inzicht en oneigenlijk'' door de snippermachine waren gegaan, en ,,zonder dat daarvoor bevoegdheid bestond''. Inmiddels zijn extra en beter gekwalificeerde mensen aangetrokken om de resterende 210 strekkende meter stukken te beheren, de omvang van de vernietigingen in kaart te brengen en een selectielijst te maken, aldus Voorhoeve.

De fracties van PvdA en D66 blijven de vernietiging van archieven in strijd met wettelijke regels ondanks de schuldbekentenis van Voorhoeve een kwalijke zaak vinden. De PvdA'er Valk wil Voorhoeves brief in een Kamerdebat bespreken. D66 wil dan preciezer geïnformeerd worden over wat er ontbreekt in de belangrijkste MID-dossiers.

NRC Webpagina's
10 december 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad