U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1997

Kok: ontwikkelingen in Suriname worden 'onheilspellend'

Door onze redacteuren
PARAMARIBO/DEN HAAG, 6 DEC. Minister-president Kok is ,,heel bezorgd'' over de ,,onheilspellende'' ontwikkelingen in Suriname. ,,Allerlei factoren wijzen tegelijkertijd de verkeerde kant op'', zei Kok gisteren in reactie op de voorgenomen installatie van een 'waarheidscommissie' die onderzoek moet doen naar onder andere de zogeheten 'decembermoorden'.

Op 8 december is het 15 jaar geleden dat de decembermoorden plaatshadden. ,,Wat we nu allemaal over Suriname lezen, is niet erg geruststellend, over de betrokkenheid met het drugsgebeuren en cocaïne en dergelijke (...) Dat is buitengewoon onfris'', meent hij.

Kok maakte zijn opmerkingen nadat de Surinaamse president, Jules Wijdenbosch, gisteren een commissie installeerde ter voorbereiding van een 'instituut voor de rechten van de mens' dat bevoegd is tot ,,onderzoek naar en oordeelsvorming over vermeende schendingen van fundamentele rechten van de mens in Suriname''. De met de voorbereiding belaste commissie staat onder leiding van de 68-jarige Surinaamse jurist Ludwig Waaldijk. Wijdenbosch verwees gisteren naar een belofte die hij bijna een jaar geleden deed over een onderzoek naar de gebeurtenissen op 8 december 1982. Hij herinnerde aan een motie van de Nationale Assemblee, die in 1995 om een dergelijk onderzoek vroeg. Ook refereerde hij aan verzoeken van organisaties voor de rechten van de mens. Wijdenbosch wilde gisteren tegenover Surinaamse verslaggevers niet spreken van een ,,waarheidscommissie''. Eerder deze week had Bouterse zich wel in deze zin uitgelaten toen hij het in een vraaggesprek met het persbureau AP had over een commissie naar Zuid-Afrikaans model.

Premier Kok schetste de dagen voor 8 december als ,,hele gevoelige dagen''. ,,Ook bij mij gaan de herinneringen terug naar 15 jaar geleden, omdat toen een van de mensen die ik het beste kende, Cyriel Daal (Surinaamse vakbondsleider, red.), tot de slachtoffers behoorde.''

Pagina 7: President wenst een 'een stukje zuivering'

Wijdenbosch zei dat het mensenrechteninstituut er binnen redelijke termijn moet zijn. Volgens de president zou op deze wijze de basis moeten worden gelegd voor ,,een stukje zuivering en harmonisering'' in de Surinaamse samenleving. Hij wees op de vele groepen en individuen in Suriname die willen weten wat er is gebeurd en ,,wat eigenlijk de oorzaken van acties zijn geweest, waarom mensen leed hebben moeten ondergaan.'' Hij zei dat ,,allen die vragen hebben, recht hebben op antwoord''. Het mensenrechteninstituut moet volgens de Surinaamse president ook een blijvende preventieve rol spelen ter waarborging van de mensenrechten. De commissie, die bestaat uit 5 tot 7 personen, zal met alle relevante personen in binnen- en buitenland kunnen spreken. Kok plaatst vraagtekens bij de intenties van de commissie, gezien onder meer de eerdere activiteiten van de voorzitter L. Waaldijk. ,,Ik heb begrepen dat dat iemand is die aan mogelijkheden voor amnestie heeft gewerkt voor de daders van de decembermoorden. Dan knipper je natuurlijk wel met je ogen en vraag je je af of er werkelijk iets wordt beoogd wat positief is.''

Voorzitter Waaldijk is een van de vier juristen die de verdediging voorbereiden van de van drugshandel verdachte Bouterse. Hij zei gisteren dat hij deze functie zal neerleggen indien van ,,conflicterende belangen'' sprake is. Tot de andere commissieleden behoren onder meer een legerpredikant en een psychiater. In de commissie zitten geen vertegenwoordigers van particuliere mensenrechtenorganisaties. Voorzitter Ilse Labadie van de Organisatie Gerechtigheid en Vrede zei ,,erg teleurgesteld'' te zijn dat deze organisaties niet eens door de president zijn gehoord. Zij zei meer duidelijkheid te willen over de opdracht en taak van de commissie.

NRC Webpagina's
6 december 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad