U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1997

Suriname streeft naar 'commissie waarheid'

Door onze correspondent
PARAMARIBO, 4 DEC. De Surinaamse regering wil voor het eind van dit jaar een waarheidscommissie naar Zuid-Afrikaans model instellen om de decembermoorden te onderzoeken. Dat heeft president Jules Wijdenbosch deze week bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het binnenland.

Voormalig ambassadeur in Nederland Henk Herrenberg zal een delegatie naar Zuid-Afrika leiden om de procedures van de waarheidscommissie aldaar te bestuderen.

Op 8 december 1982 werden vijftien politici, vakbondsmensen en journalisten in Fort Zeelandia vermoord onder verantwoordelijkheid van de toenmalige militaire dictator Desi Bouterse. De moorden werden gerechtvaardigd met een verwijzing naar een nooit substantieel gemaakte coupdreiging. Komende maandag is er een herdenkingsdienst voor de slachtoffers in de Mozes- en Aronkerk in Amsterdam.

Bouterse, tegenwoordig adviseur van staat, liet gisteren in een gesprek met persbureau AP weten geen bezwaar te hebben tegen een waarheidscommissie. In een vraaggesprek met de Amerikaanse krant Miami Herald beweerde hij dit weekeinde dat hij jaren geleden zelf het idee heeft geopperd om een waarheidscommissie op te richten. Hij leek er nauwelijks belang aan te hechten. De decembermoorden worden in leven gehouden door Nederland en organisaties voor de rechten van de mens, aldus Bouterse, de Surinaamse bevolking laat het onverschillig. Die heeft het veel te druk met ,,overleven''.

Bouterse heeft tot dusver elk onderzoek naar schendingen van de rechten van de mens onder zijn militaire dictatuur van 1980 tot 1987 geblokkeerd. Behalve de decembermoorden gaat het om een 'vuile oorlog' in het binnenland in de tweede helft van de jaren tachtig. Het is op dit moment nog niet duidelijk of een waarheidscommissie de hele periode van militaire dictatuur mag onderzoeken of enkel de decembermoorden. De Surinaamse activist voor de rechten van de mens Stanley Rensch (Moiwana 86) reageerde vanmorgen dan ook terughoudend op de aankondiging. Hij zei eerst de bijzonderheden te willen afwachten. ,,Het is erg belangrijk te weten wie de leden van zo'n commissie benoemt en wat de bevoegdheden zijn'', aldus Rensch.

In het Zuid-Afrikaanse model van een commissie voor waarheid en verzoening wordt daders van misdrijven uit de apartheidsperiode gevraagd om openheid van zaken te geven. Als de commissie meent dat die misdrijven politiek gemotiveerd waren, volgt gedeeltelijke of volledige amnestie.

NRC Webpagina's
4 december 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad