U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Ook in Japan scepsis over UMTS

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 7 MAART. De hoge verwachtingen omtrent mobiel internetten zijn nu voor het eerst ook in Japan, het land dat een voorsprong op de rest van de wereld had genomen, de grond ingeboord, althans gedeeltelijk. J-Phone, de mobiele dochter van Japan Telecom, heeft gisteren de introductie van de derde generatie mobiele telefonie (UMTS) met een half jaar uitgesteld tot juli volgend jaar.

Dat is volgens analisten een tegenslag voor het Britse Vodafone, dat onlangs zijn belang in Japan Telecom, de moeder van J-Phone, juist heeft vergroot. Door het uitstel is de positie van concurrent NTT Docomo, dat vanaf 1 mei met UMTS in Japan begint en er veruit de marktleider is, aanzienlijk versterkt.

Docomo maakte deze week bekend dat intussen al 20 miljoen abonnees in Japan gebruik maken van zijn i-mode, zijn succesvolle voorloper van de derde generatie mobiele telefonie. Nog dit jaar wil Docomo met i-mode naar Europa komen, gebruikmakend van zijn Europese bruggenhoofd KPN Mobile. Docomo heeft een belang van 15 procent in KPN Mobile, een dochterbedrijf van het Nederlandse KPN. Vervolgens wil Docomo samen met KPN Mobile in Europa UMTS introduceren.

Tegenover de Japan Times van vandaag toonde topman Takeshi Hashino zich niettemin optimistisch dat J-Phone de vertraging op de concurrentie kan goedmaken. Een woordvoerder van Docomo verklaarde dat Docomo geen technische problemen heeft, dan ook niet aan uitstel denkt en gewoon vasthoudt aan de datum 1 mei.

NRC Webpagina's
7 maart 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad