U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Franse toewijzing UMTS mislukt

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 1 FEBR. De toewijzing van vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) is in Frankrijk uitgelopen op een grote mislukking. Gisteren meldden zich twee kandidaten voor de vier beschikbare licenties. De Franse regering overweegt alsnog de prijzen te verlagen, maar deze maatregel zou alleen gelden voor de twee overgebleven vergunningen.

France Telecom en SFR/Cegetel, de twee bedrijven die een licentie- aanvraag hebben ingediend, eisen nu een gelijke behandeling als de vergunningen in een tweede ronde voor een lagere prijs worden verkocht. De regering vraagt omgerekend bijna 11 miljard gulden per vergunning. "Als, bij een tweede ronde, de prijs van de vergunningen lager is dan de 32,5 miljard [franc] die wij ervoor gaan betalen, dan menen wij dat het normaal is dat onze 32,5 miljard naar beneden worden bijgesteld", aldus topman Philippe Germond van SFR/Cegetel vanochtend in het Franse dagblad Le Figaro. Volgens de Franse toezichthouder op de telecommarkt ART is een tweede ronde noodzakelijk om de markt voor UMTS daadwerkelijk concurrerend te maken. De Franse minister van Financiën, Laurent Fabius, deelt die mening, aldus de Britse zakenkrant Financial Times. Officieel is niet bevestigd of de regering het advies van ART overneemt.

De Europese Commissie vreesde gisteren dat de onzekerheid over het potentieel van UMTS verder zal toenemen door de gebeurtenissen in Frankrijk. Volgens ART-voorzitter Jean-Michel Hubert is de Commissie medeschuldig aan die onzekerheid: lidstaten zijn in 1998 verplicht om uiterlijk volgend jaar de licenties te verdelen, terwijl de markt er nog niet klaar voor is, aldus Hubert.

NRC Webpagina's
1 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad