U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

UMTS dwingt tot bundeling krachten

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 FEBR. De bedrijven die vorig jaar in Duitsland een peperdure vergunning voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) hebben gekocht, willen de komende jaren samenwerken bij de bouw van het zenderpark. Samenwerking kan een kostenbesparing van 20 40 procent opleveren, zo verwachten de bedrijven, waaronder KPN-dochter E-plus.

Dat heeft de Duitse zakenkrant Handelsblatt gisteren gemeld. De bedrijven bevestigen dat samenwerking wordt overwogen. Een manager van een van de bedrijven heeft tegen de zakenkrant gezegd dat er gesprekken gaande zijn met de Duitse toezichthouder op de telecommarkt. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om samen te werken zonder de voorwaarden van de licenties te schenden. De toezichthouder heeft de gesprekken bevestigd.

De kosten per UMTS-netwerk in Duitsland worden geschat op 5 miljard euro (ruim 11 miljard gulden). Zes consortia hebben vorig jaar een licentie gekocht. Volgens Handelsblatt kan samenwerking elk bedrijf een besparing van 2 miljard euro opleveren.

KPN bevestigt dat samenwerking "een optie" is, aldus een woordvoerder. Het telecombedrijf staat sinds de zomer van vorig jaar onder grote financiële druk door de aankoop van licenties in Groot- Brittannië, Duitsland en Nederland. De schuld van het bedrijf wordt inmiddels geschat op 22 miljard euro. KPN doet ook mee aan de Belgische UMTS-veiling.

In Duitsland hebben de zes licentiewinnaars vorig jaar elk 8,4 miljard euro betaald. De beurskoersen van deze bedrijven zijn intussen scherp gedaald omdat veel onduidelijkheid bestaat over het commerciële potentieel van UMTS, dat in principe video en internet op de mobiele telefoon mogelijk zal maken.

NRC Webpagina's
27 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad