U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Licentiehouders UMTS in Spanje dreigen met rechter

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 OKT. De telecombedrijven die in maart in Spanje een vergunning voor geavanceerde mobiele telefonie hebben bemachtigd (UMTS), dreigen de overheid voor de rechter te slepen. De bedrijven zijn het niet eens met de forse prijsverhoging achteraf die de Spaanse regering voor de vergunningen in gedachten heeft.

Spanje hield in maart schoonheidswedstrijd onder bedrijven en kende aan vier partijen een vergunning toe. Aan de vergunningen hing een prijskaartje van 1,3 miljard gulden, ongeveer 32 gulden per inwoner van Spanje. Een maand later werden de UMTS-vergunningen in Groot- Brittannië geveild voor liefst 85 miljard gulden, 1428 gulden per inwoner. Ook de Duitse veiling in augustus was een groot succes met een opbrengst van 110 miljard gulden.

De Britse veiling zorgde voor een storm aan kritiek in Spanje. Om de gemoederen te sussen en de eigen staatskas alsnog te spekken, heeft de regering eerder deze week besloten de jaarlijkse vergoeding die de bedrijven bovenop de initiële prijs moeten betalen, te verdertigvoudigen. Het gaat om vergoeding die de bedrijven betalen voor het gebruik van het publieke frequentiespectrum. Als het aan de regering ligt wordt deze verhoogd van 5 naar 150 miljoen euro.

Op deze manier, zo schrijft het dagblad El País, wil de regering alsnog aan de opbrengst komen die mogelijk met een veiling tot stand zou zijn gekomen. De getroffen telecombedrijven zijn woedend en vinden dat ze tot zondebok worden gemaakt in de politieke ruzie die al maanden duurt. Ze overwegen naar de rechter en de Europese Commissie te stappen.

De Spaanse regering vindt dat ze handelt in overeenstemming met de telecommunicatiewet. "De regering heeft de vergoeding verhoogd omdat duidelijk is gebleken uit de Britse en de Duitse veiling dat de marktwaarde van radiospectrum aanzienlijk is gestegen", aldus een functionaris in de Britse zakenkrant Financial Times.Ook in Nederland is kritiek op de verdeling van UMTS-vergunningen. De Nederlandse regering organiseerde wel een veiling, maar slaagde er niet in, mede door een verkeerd veilingontwerp, om tot een hoge opbrengst te komen. De Tweede Kamer wil een extern onderzoek naar de veiling.

NRC Webpagina's
27 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad