U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Italië woest over veilingbedrag


Italië treurt over de opbrengst van de UMTS-veiling. De regering kon het gevaar van een hele korte veiling niet afwenden.

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER

ROME, 24 OKT. Het had een maand vol spanning moeten worden, met bedrijven die tegen elkaar op bieden en een kabinet dat, met verkiezingen binnen acht maanden voor de deur, miljarden kan uitdelen aan de kiezers. Maar na wat vakbondsleider Sergio Cofferati omschreef als"een buitengewoon zwarte dag", blijft Italië zitten met een teleurstellende 30 miljard gulden voor vijf UMTS-vergunningen voor moderne mobiele telefonie.

Op zo'n laag bedrag had niemand gerekend. Sommige ministers hadden het - optimistisch - over het dubbele. Er zou geld komen om de enorme staatsschuld fors te verminderen. De schade door de overstromingen in het noorden zou makkelijker te herstellen zijn. En een hele reeks van grote en kleine projecten lagen klaar om mee te delen in de verwachte financiële meevaller. Premier Giuliano Amato is volgens zijn medewerkers woedend over het fiasco. Hij heeft gisteravond uren met zijn ministers gesproken over een uitweg. Maar de regels waren duidelijk: de veiling is voorbij als er vijf gegadigden overblijven voor de vijf vergunningen. Wat rest is de beslaglegging op de 4,5 miljard gulden die het consortium Blu moest deponeren, net als de andere deelnemers aan de veiling, om mee te kunnen bieden. En een vage dreiging van juridische stappen tegen Blu.

Al voordat de veiling vorige week donderdagmiddag officieel werd geopend, bestonden er twijfels over de intenties van Blu, de vierde aanbieder van mobiele telefonie in Italië. In dit consortium stonden de twee grootste aandeelhouders, British Telecom en de Benetton-groep, al maanden tegenover elkaar. In essentie wilde Benetton dat British Telecom zijn belang van 21 procent aanzienlijk zou vergroten en op die manier een leidersrol op zich zou nemen. Maar BT, dat diep in de schulden zit door UMTS-veilingen elders in Europa, wilde zich beperken tot een strategische participatie. Volgens de Italiaanse pers vanmorgen wilden de Britten niet verder gaan dan maximaal een derde van Blu.

Het conflict is ontstaan omdat Benetton eigenlijk dieper in Blu zat dan het zou willen. Het kledingbedrijf is zich aan het diversifiëren en heeft in dat verband Autostrade overgenomen, om zich te richten op de tolinning en de exploitatie van wegrestaurants. Maar Autostrade was vóór de overname door Benetton ook een van de partners geworden in Blu, met een belang van 32 procent. De Benetton-groep zelf zat daar met zijn houdstermaatschappij Edizione Holding nog eens voor negen procent in. Maar in wezen voelt Benetton weinig voor de onzekerheid en de enorme investeringen in de telecommunicatiesector.

Het kabinet had dit moeten zien aankomen, vindt de rechtse oppositie. Die roept dat de centrum-linkse partijen door klungelig gedrag de Italianen een vette bonus hebben onthouden. De regeringspartijen roepen dat de relatief lage prijzen voor de vergunningen in het voordeel van de consument zullen werken. Deskundigen zeggen dat het kabinet eigenlijk geen juridische middelen had om Blu te weren voor aanvang van de veiling en dan het aantal beschikbare frequenties terug te brengen naar vier. Het consortium had aan alle voorwaarden voldaan. Maar van veel kanten wordt opgemerkt dat het kabinet in de hoop op een hoge opbrengst teveel naar het Duitse en Britse voorbeeld heeft gekeken, en de Nederlandse les heeft genegeerd. Als in plaats van een veiling was gekozen voor een bieding met gesloten enveloppen, was de opbrengst zeker hoger geweest. De prijzen die in Italië zijn betaald blijven ver achter bij die in Duitsland en Groot-Brittannie. Daar is respectievelijk 1328 gulden en 1428 gulden per inwoner betaald. In Italië komt de UMTS-opbrengst uit op 528 gulden per inwoner. In Nederland was dat 377 gulden per inwoner. Het ministerie van Financiën zegt dat er geen serieuze begrotingsproblemen ontstaan. Maar ergens moet de 74 miljard gulden die zijn begroot uit de verkoop van vergunningen en privatiseringen toch vandaan komen. Het kabinet overweegt geplande privatiseringen te versnellen. Minister van Industrie Letta riep gisteren: Wat als Berlusconi premier was geweest? Hoe was dat probleem van belangenverstrengeling dan opgelost? De rechtse oppositieleider bezit het bedrijf Mediaset, dat een fors belang heeft in Blu. Dat dit nu van stal wordt gehaald, laat zien hoe groot de angst voor politieke schade is.

NRC Webpagina's
24 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad